ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βρετανία: Ο Γκ.Μπράουν και η βασιλική οικογένεια θύματα του σκανδάλου υποκλοπών

22:45 - 11 Ιουλ 2011 | Ειδήσεις
Και άλλες εφημερίδες του Μέρντοχ εμπλέκουν τα βρετανικά ΜΜΕ στο σκάνδαλο των υποκλοπών.
Στόχος υποκλοπών, αυτή τη φορά από τους Sunday Times και τη Sun, φαίνεται πως ήταν ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομικών, αναφέρουν πολλά βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το BBC, έγγραφα και μια τηλεφωνική συνομιλία «δείχνουν» ότι ο Γκ.Μπράουν αποτελούσε στόχο των Sunday Times, μέσω της μεθόδου «blagging» που σημαίνει την παράνομη απόκτηση προσωπικών πληροφοριών ατόμου, χωρίς τη συγκατάθεση του ιδίου.

Φαίνεται  ότι κάποιος που σχετίζεται με την εφημερίδα, προσποιείτο ότι ήταν ο Γκόρντον Μπράουν ή άτομο του περιβάλλοντός του, προκειμένου να αποσπά προσωπικές πληροφορίες.

Η οικογένεια του πρώην πρωθυπουργού φοβάται ότι ιατρικές πληροφορίες σχετικά με τον γιο του Γκ.Μπράουν, Φρέιζερ, ο οποίος, σύμφωνα με δημοσίευμα της Sun έπασχε από κυστική ίνωση, μπορεί να αποκτήθηκαν κατ' αυτόν τον τρόπο.

Η Guardian αναφέρει ότι δημοσιογράφοι επανειλημμένα έβαλαν στο στόχαστρο τον Μπράουν, προσπαθώντας να αποκτήσουν πρόσβαση στον τηλεφωνητή του, σε πληροφορίες από τον τραπεζικό του λογαριασμό, στο νομικό αρχείο του, καθώς και στο ιατρικό ιστορικό της οικογένειας του.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ανακάλυψε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο Μπράουν είχε μπει στο στόχαστρο κατά τη διάρκεια μιας περιόδου περίπου 10 ετών, τόσο ως υπουργός Οικονομικών όσο και ως πρωθυπουργός.

Η News International, θυγατρική εταιρεία της News Corporation, στην οποία ανήκουν οι Sunday Times, η Sun και η News of the World, ζήτησε να της δοθούν πληροφορίες που αφορούν την έρευνα των ισχυρισμών ότι δημοσιογράφοι της υπέκλεπταν πληροφορίες από τον Γκόρντον Μπράουν.

 

Στόχος και η βασιλική οικογένεια


Στο σκάνδαλο των υποκλοπών που αφορά την News of the World, στοιχεία δείχνουν ότι ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας χρημάτιζε αξιωματούχο της βασιλικής φρουράς, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε τηλέφωνα και διευθύνσεις μελών της βασιλικής οικογένειας.

Μία εσωτερική έρευνα που διεξήχθη έφερε στο φως επιστολές που αναφέρονταν σε ένα σχέδιο πληρωμών από έναν δημοσιογράφο της προς μέλη της υπηρεσίας ασφαλείας της βασίλισσας και της βασιλικής οικογένειας.

Η Σκότλαντ Γιαρντ αντέδρασε καταγγέλλοντας «μία μελετημένη εκστρατεία με στόχο την αποσταθεροποίηση της έρευνας σχετικά με τις κατηγορίες διαφθοράς αστυνομικών από δημοσιογράφους και για αντιπερισπασμό».

Ανάμεσα στα κινητά τηλέφωνα που είχαν «παγιδευτεί» φέρεται να είναι και εκείνα του πρίγκιπα Καρόλου και της Καμίλα.

Προς το παρόν το Μπάκιγχαμ δεν έχει σχολιάσει το θέμα.

Σύμφωνα με το BBC, σε εσωτερική αλληλογραφία της News of the World αναφερόταν ότι ένας δημοσιογράφος ζήτησε 1.000 λίρες (1.125 ευρώ) για να αγοράσει πληροφορίες από αστυνομικούς, κυρίως τους ιδιωτικούς τηλεφωνικούς αριθμούς της βασιλικής οικογένειας.

Η εφημερίδα Evening Standard προσθέτει ότι οι πληροφορίες αφορούσαν επίσης τα έργα και τις κινήσεις της βασίλισσας Ελισάβετ, του συζύγου της πρίγκιπα Φίλιππου, αλλά και του προσωπικού των ανακτόρων.

Περίπου 300 επιστολές που είχαν χρησιμοποιηθεί για τη διεξαγωγή εσωτερικής έρευνας στην εφημερίδα το 2007 και τότε δεν είχαν δοθεί στην αστυνομία εξετάζονται τώρα από τη Σκότλαντ Γιάρντ.

Ανάμεσα στις επιστολές βρίσκονται και κάποιες οι οποίες αποδεικνύουν ότι ο Άντι Κόλσον, που τότε ήταν αρχισυντάκτης της News of the World, είχε δώσει άδεια να δωροδοκηθεί η αστυνομία με αντάλλαγμα πληροφορίες.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε τη Δευτέρα ότι η εταιρεία News Corp. θα πρέπει να «καθαρίσει» το όνομά της, σχετικά με τις κατηγορίες για τηλεφωνικές υποκλοπές, προτού προχωρήσει με την προσφορά εξαγοράς του δικτύου BSkyB.

Ο Ντ.Κάμερον δήλωσε ότι η εταιρεία θα πρέπει να επικεντρωθεί στην «τακτοποίηση αυτού του χάους» κι έπειτα να εξετάσει την επόμενη επιχειρηματική της κίνηση.

Στο μεταξύ ο όμιλος του Ρούπερτ Μέρντοχ ανακοίνωσε ότι αποσύρει τις παραχωρήσεις που έγιναν προς τις βρετανικές αρχές για την εξασφάλιση της έγκρισης ενόψει της πλήρους εξαγοράς της δορυφορικής πλατφόρμας BSkyB.

Η εταιρεία News Corp. είχε προτείνει να διαχωρίσει το ειδησεογραφικό κανάλι Sky News από την υπόλοιπη πλατφόρμα του BSkyB.

Σε ανακοίνωση του ο όμιλος αναφέρει ότι αίρει την προσφορά αυτή και πλέον έτοιμος να υπαχθεί στην απόφαση της Αρχής Ανταγωνισμού.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.