ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συντονισμένη υποστήριξη-πανικού στην Ιταλία. Tί κρύβεται;

02:09 - 14 Ιουλ 2011 | Ειδήσεις
Γιατί όλοι έσπευσαν να στηρίξουν την Ιταλία.

Xθες έγινε το εξής… ενδιαφέρον. Την στιγμή που το «θέμα» των αγορών τις τελευταίες ημέρες ήταν η Ιταλία, η Moody’s κατάφερε να αποσυντονίσει τα πράγματα και να αποσπάσει την προσοχή της αγοράς από τους «μεγάλους του ευρώ» και την έστρεψε και πάλι στους «μικρούς», υποβαθμίζοντας την Ιρλανδία. Την ίδια ακριβώς στιγμή, όλοι ξαφνικά άρχισαν να υποστηρίζουν την Ιταλία, από την Moody’s -που πράσφατα είχε μάλιστα προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο υποβάθμισης της χώρας, μέχρι και την PIMCΟ η οποία εδώ και μήνες ολόκληρους δηλώνει κάθετα αρνητική για όλα τα PIIGS ανεξαιρέτως. Το story έχει ώς εξής λοιπόν: για την Ευρώπη, η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα, γιατί είναι πολύ μεγάλη για να αποτύχει και αν αποτύχει, τότε «καλώς την Ισπανία και goodbye ευρώ». Γι αυτό γίνεται μία συντονισμένη προαπάθεια να την υποστηρίξουν ουσιαστικά. Γι αυτό και οι τρεις οίκοι αξιολόγησης διατηρούν ακόμη τα ratings τους για την Ιταλία στο Αα2 ( Moody’s), το ΑΑ- (Fitch) και Α+ ( S&P).

Σε ότι αφορά την μαζική υποστήριξη λοιπόν, ιδού οι αποδείξεις: H Credit Suisse σε note προς τους πελάτες της τόνισε ότι η Iταλία είναι σε πολύ καλύτερη θέση και πολύ διαφορετική περίπτωση από ότι τα υπόλοιπα PΙIGS καθώς το καθαρό εξωτερικό της χρέος αγγίζει μόλις το 21% του ΑΕΠ - όταν το αντίστοιχο ποσοστό για τις χώρες της περιφέρειας φτάνει το 80-110%, ότι σύμφωνα με το ΔΝΤ η Ιταλία τρέχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα, και ότι η χώρα έχει χαμηλό δείκτη δανείων προς καταθέσεις και δεν έχει μεγάλη εξάρτηση από την ΕΚΤ για χρηματοδότηση. Επίσης, η Ιταλία ποτέ δεν αντιμετώπισε φούσκα στην αγορά ακινήτων, το εμπορικό της έλλειμμα είναι σχετικά μικρό στο 2,7% του ΑΕΠ και η μέση διάρκεια λήξης των ομολόγων της είναι τα επτά έτη, που είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, η Pimco, «ορκισμένη εχθρός» των PIIGS, βγήκε και ανακοίκωσε ότι το sell-off στα ιταλικά ομόλογα ήταν υπερβολικό και ότι αύξησε μάλιστα την έκθεσή της στην ιταλική αγορά και μείωσε τις θέσεις underweight που είχε. Οπως τόνισε, η Ιταλία δεν είναι ίδια με τις άλλες χώρες της περιφέρειας.

Επίσης, η Ενωση Ιταλικών Τραπεζών βγήκε και δήλωσε ότι όλες οι ιταλικές τράπεζες περνούν με απόλυτη επιτυχία τα stress tests που αναμένεται να δημοσιευτούν την Παρασκευή.

Τέλoς, ακόμη και η Moody’s, η οποία πριν λίγες εβδομάδες προειδοποιούσε και τρόμαζε τις αγορές ότι θα υποβαθμίσει την Ιταλία, βγήκε και υποστήριξε τη χώρα λέγοντας πως έχει πάρα πολύ χρόνο να χειρισιτεί την όποια δύσκολη κατάσταση αφού οι λήξεις των ομολόγων της έχουν μεγάλη διάρκεια. Οπως τόνισε, η Ιταλία μπορεί και βγαίνει στις αγορές και αντλεί χρήματα και σε καμία περίπτωση δεν μοιάζει με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, οι οποίες έχουν αποκοπεί από τις αγορές.

Οπως όμως σημειώνει ο επικεφαλής αναλυτής της Evolution Securities, Gary Jenkins, οποιοσδήσποτε ασχολείται σήμερα επαγγελματικά με την ανάλυση της πιστωτικής αγοράς, δεν μπορεί να μην ανησυχεί με την Ιταλία, όταν βλέπει το κόστος δανεισμού της χώρας να πλησιάζει επικίνδυνα επίπεδα, το εξαιρετικά υψηλό επίπεδ χρέους και την απουσία οικονομικής ανάπτυξης. Οπως επισημαίνει, συνδυάζοντας τα παραπάνω, πώς είναι δυνατόν ένας επαγγελματίας της αγοράς να βλέπει την Ιταλία σήμερα… άξια της αξιoλόγησης Aa2 / AA- / A+ ;

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.