ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Deal" στο παρα πέντε Δημοκρατικών - Ρεπουμπλικανών για το χρέος

08:15 - 01 Αυγ 2011 | Ειδήσεις
(upd) Σύμφωνα με τον Ομπάμα πάντως η συμφωνία για την αύξηση του ορίου χρέους δεν ήταν αυτή που προτιμούσε.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας ότι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι προχώρησαν σε συμφωνία ώστε να αποφευχθεί η καταστροφική οικονομική κρίση της χώρας.

Η συμφωνία περιλαμβάνει την περικοπή περίπου ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων των δαπανών για τα επόμενα δέκα χρόνια, ενώ θα θεσπιστεί μία επιτροπή, η οποία μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβρη θα προχωρήσει σε προτάσεις για περαιτέρω μείωση του ελλείμματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του από τον Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και το Κογκρέσο βρήκαν την τελευταία στιγμή τρόπο ώστε να αυξηθεί το όριο του χρέους, να μην καταφύγουν σε στάση πληρωμών και να αποφύγουν την οικονομική καταστροφή τόσο της χώρας τους, όσο και τις ολέθριες συνέπειες που θα επέφερε η έλλειψη συναίνεσης Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών για την παγκόσμια οικονομία.

Το σχέδιο ενδέχεται όμως να συναντήσει σθεναρή αντίσταση στη Βουλή των Αντιπροσώπων  που ελέγχεται από τους αντιπολιτευόμενους Ρεπουμπλικάνους. Τόσο η ριζοσπαστική πτέρυγα  των Ρεπουμπλικάνων (γνωστή ως "Tea Party"), όσο και κεντρώοι Δημοκρατικοί βουλευτές  έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους με τη συμφωνία.

Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία δείχνει να αποτρέπει μία καταστροφική χρεωκοπία του  αμερικανικού κράτους, πολιτικοί και επενδυτές θα την εξετάσουν εξονυχιστικά για να δουν εάν  είναι επαρκής για να πείσει τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης να διατηρήσουν το αξιόχρεο  των ΗΠΑ στο ανώτατο δυνατό επίπεδο ('ΑΑΑ').

Ο οίκος Standard & Poor's (S&P) έχει κρατήσει την αυστηρότερη στάση απέναντι στις ΗΠΑ,  προειδοποιώντας την Ουάσινγκτον με πιθανές υποβαθμίσεις εάν δεν υποβάλλει ένα αξιόπιστο  σχέδιο περικοπής του δημοσιονομικού ελλείμματος. Η προσοχή αυτήν την εβδομάδα στρέφεται  στην αντίδραση των οίκων.

Οι χρηματαγορές στην Ασία έδειχναν νωρίς τη Δευτέρα ανακουφισμένες με τη συμφωνία.  Τόσο οι μετοχές όσο και το δολάριο σημείωσαν άνοδο. Παράλληλα έπεσε η τιμή του χρυσού,  στον οποίον προσφεύγουν συνήθως οι επενδυτές σε περιόδους κρίσης.

Το σχέδιο προβλέπει διαδικασία δύο φάσεων για να μειωθεί το έλλειμμα. Στην πρώτη θα  περικοπούν δαπάνες ύψους 900 δις δολαρίων σε βάθος δεκαετίας. Στην επόμενη, θα  συγκληθεί ειδική επιτροπή του Κογκρέσου για να συμφωνήσει σε περαιτέρω εξοικονομήσεις  ύψους 1,5 τρις δολαρίων. Διορία για τις σχετικές αποφάσεις είναι η 23η Δεκεμβρίου  φέτος.

Οι Ρεπουμπλικάνοι επέμεναν σε δραστικές περικοπές δαπανών πριν συμφωνήσουν σε  αύξηση της οροφής δανεισμού του δημοσίου, που βρίσκεται τώρα στα 14,3 τρις δολάρια. Η  στάση τους αυτή μετέτρεψε μία νομοθετική διαδικασία ρουτίνας σε επικίνδυνη διελκυστίνδα.

Ο Πρόεδρος Οbama καθώς και άλλοι ηγέτες του Κογκρέσου δήλωσαν ότι η επιτευχθείσα  συμφωνία αποτελεί συμβιβασμό και όχι τη λύση που ιδεωδώς θα προτιμούσαν.

Πολλοί ριζοσπάστες Ρεπουμπλικάνοι, που έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στη νίκη του κόμματός τους  στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, κατέκριναν το ντηλ. Ο ιδρυτής του Tea Party Judson Phillips  το χαρακτήρισε "θρίαμβο των Αριστερών". Οι περικοπές δαπανών που προβλέπει "είναι της  πλάκας", είπε ο Phillips.
Τελευταία τροποποίηση στις 12:36 - 01 Αυγ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.