ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αίγυπτος: Aρνείται όλες τις κατηγορίες ο Μουμπάρακ

14:24 - 03 Αυγ 2011 | Ειδήσεις
Ξεκίνησε το πρωί η δίκη, του πρώην προέδρου της Αιγύπτου ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά και για δολοφονίες εκατοντάδων διαδηλωτών στη διάρκεια της εξέγερσης.

«Αρνούμαι εξ ολοκλήρου όλες αυτές τις κατηγορίες» δήλωσε, από το κρεβάτι που βρίσκεται ξαπλωμένος μέσα στον ειδικό σιδηρόφρακτο χώρο του δικαστηρίου στο Κάιρο, ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ. Στο πλευρό του βρίσκονταν οι δύο γιοι του, Γκαμάλ και Αλάα, που επίσης κατηγορούνται, κρατώντας αντίγραφα του Κορανίου.

Στο εδώλιο βρίσκονταν επίσης ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Χαμπίμπ αλ Άντλι και ακόμη έξι πρώην συνεργάτες του.

Ένας εκ των δικηγόρων που εκπροσωπεί οικογένειες θυμάτων της βίαιης καταστολής της εξέγερσης ζήτησε να επιβληθεί η θανατική ποινή στον πρώην υπουργό Εσωτερικών.

«Έλαβε εντολές από τον εκδιωχθέντα πρόεδρο να σκοτώσει τους διαδηλωτές. Ζητούμε την επιβολή της ανώτατης ποινής για τον κατηγορούμενο» δήλωσε ο δικηγόρος.

Ένας άλλος δικηγόρος που εκπροσωπεί οικογένειες θυμάτων ζήτησε από το δικαστήριο να επιβάλει την κράτηση του Χόσνι Μουμπάρακ στις φυλακές Τόρα στο Κάιρο, όπου βρίσκονται προφυλακισμένοι και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι.

Αν και η κατάσταση της υγείας του 83χρονου Μουμπάρακ είναι επιβαρημένη, ο πρώην πρόεδρος μεταφέρθηκε στο Κάιρο για τη δίκη, με ελικόπτερο (εξοπλισμένο με ιατρικά μηχανήματα) από το νοσοκομείο στο Σαρμ ελ Σέιχ, όπου νοσηλεύεται. 

Τρεις χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικοί να βρίσκονται περιμετρικά της σχολής της αστυνομίας, όπου διεξάγεται η δίκη.

Ο Χ.Μουμπάρακ και οι γιοι του κατηγορούνται για τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, που εξανάγκασε τον Μουμπάρακ να παραιτηθεί.

Η μεγαλύτερη κατηγορία που τους βαραίνει είναι ότι διέταξαν τις δολοφονίες αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Τουλάχιστον 846 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 6.000 τραυματίστηκαν από την καταστολή, σύμφωνα με εξεταστική επιτροπή.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:32 - 03 Αυγ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.