ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Τρισέ δεν έπεισε την αγορά - το... αντίθετο μάλιστα

02:42 - 05 Αυγ 2011 | Ειδήσεις
Τι είπε και τι...δεν είπε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ.

 

O Τρισέ ανακοίνωσε την επιστροφή της ΕΚΤ στον πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων από την... πίσω πόρτα, τονίζουν οι αναλυτές, αφού η δήλωση αυτή έγινε όχι ως μέρος της επίσημης δήλωσης της ΕΚΤ, αλλά μέσω ασαφών απαντήσεων σε ερωτήσεις που τέθηκαν στον επικεφαλής της ΕΚΤ. Αυτό εντείνει τις ανησυχίες πως η κεντρική τράπεζα δεν έχει δει ακόμα τόσο... σοβαρά την στήριξη της περιφέρειας.

Επίσης, ο Τρισέ αρνήθηκε να πει εάν η ΕΚΤ θα αγοράσει επίσης και ισπανικά και ιταλικά ομόλογα, τα οποία ουσιαστικά αντιμετωτίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή την στιγμή, και όχι μόνο ιρλανδικά και πορτογαλικά. Εάν καταλήξει η ΕΚΤ να μην στηρίξει την ιταλική και την ισπανική αγορά ομολόγων, τότε δεν θα έχει κάνει απολύτως τίποτα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα-κλειδί της ευρωζώνης αυτή τη στιγμή, δηλαδή την εξάπλωση της κρίσης στις μεγαλύτερες οικονομίες της ζώνης του ευρώ.

Επιπλέον, το εξαιρετικά σημαντικό ήταν πως η απόφαση αγοράς ομολόγων και πάλι δεν ήταν μία "ομόφωνη" απόφαση αλλά μία απόφαση που στήριξε "η συντριπτική πλειοψηφία". Αυτό δείχνει πως η ΕΚΤ θα δυσκολευτεί πολύ να προχωρήσει δυναμικά στην αγορά ομολόγων της περιφέρειας.

Οπως τονίζει ο οικονομολόγος της IHS Global Insight, Howard Archer, το σημαντικό θα ήταν να βλέπαμε την ΕΚΤ να αγοράζει ισπανικά και ιταλικά ομόλογα και όχι μόνο ιρλανδικά και πορτογαλικά. Οπως προσθέτει, επίσης το ότι δεν ήταν μία ομόφωνη απόφαση οδηγεί την αγορά να συνειδητοποιήσει πια πως η ΕΚΤ δεν είναι πλήρως δεσμευμένη στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγών κι έτσι η παρέμβασή της και ο αντίκτυπος αυτής θα είναι περιορισμένος, κάτι που δεν βοηθα στον περιορισμό της κρίσης.

Οπως επισημαίνει και ο οικονομολόγος της ΙNG, Carsten Brzeski, η ΕΚΤ σε ία προσπάθειά της να δείξει ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων είναι ακόμη ζωντάνο, παρενέβει και αγόρασε ομόλογαα της περιφέρειας κατά την διάρκεια την συνέντευξης τύπου. Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει εάν το πρόγραμμα αυτό της ΕΚΤ αρκεί για να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων του Νότου. Οπως προσθέτει ο οικονομολόγος, μέχρι τώρα το ιστορικό της ΕΚΤ σε ότι αφορά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων είναι κάθε άλλο παρά ελπιδοφόρο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.