ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ουδείς μπορεί να προβλέψει το μέλλον στις αγορές...

01:52 - 08 Αυγ 2011 | Ειδήσεις
Διχασμένοι οι αναλυτές. Σε αναβρασμό οι ηγέτες.

Νέα εποχή στις παγκόσμιες ισορροπίες σηματοδοτεί η ιστορική υποβάθμιση των ΗΠΑ σύμφωνα με την πρώτη αντίδραση των αναλυτών, οι οποίοι αν και επισήμαναν ότι η υποβάθμιση δεν προκάλεσε έκπληξη, η αλήθεια ήταν ότι ξάφνιασε πολλούς η πραγματοποίηση τους.

Πέραν της αντίδρασης που αναμένεται στις αγορές από σήμερα, οι αναλυτές έχουν αρχίσει να εστιάζουν στη σημαντική λεπτομέρεια του τραγικού λάθους που έγινε από τον οίκο αξιολόγησης, S&P, για τις εκτιμήσεις στο έλλειμμα των ΗΠΑ την επόμενη δεκαετία. Ο S&P των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη του ΑΕΠ των ΗΠΑ, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις του αμερικανικού γραφείου του προϋπολογισμού που εκτιμά ότι η μείωση θα είναι 4 τρις. δολάρια. Το ερώτημα που γεννάται εδώ είναι η αξιοπιστία τόσο των οίκων αξιολόγησης όσο και του αμερικανικού υπουργείου οικονομικών της χώρας. Μία διαφορά τόσο μεγάλη δεν δικαιολογεί ούτε τη θεσμικότητα του ενός ούτε των άλλων.

Η υποβάθμιση κατά τους αναλυτές θα ανοίξει το μεγάλο ζήτημα της διαμόρφωσης των εκτιμήσεων, ενώ θα θέσει προ των ευθυνών τους τους πολιτικούς και τους οικονομολόγους των κυβερνήσεων να λάβουν αποφάσεις σύμφωνα με την πραγματική πορεία της οικονομίας και όχι σύμφωνα με μικροπολιτικά συμφέροντα.

Από την άλλη μεριά, σε επίπεδο αγοράς δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι η υποβάθμιση των ΗΠΑ θα εγκαινιάσει μία περίοδο μεγάλης ρευστότητας. Η Sifma, που δραστηριοποιείται στην αγορά ομολόγων αναφέρει ότι η απόδοση των αμερικανικών ομολόγων ενδέχεται να αυξηθεί κατά 0,7%. Αυτή η εξέλιξη δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστους τους ομολογιούχους, από ασφαλιστικές εταιρείες μέχρι εταιρείες ακινήτων που σχετίζονται με το κράτος.

Οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν και την αύξηση του κόστους δανεισμού, γεγονός που θα εκτοξεύσει και την εξυπηρέτηση του, την ώρα που το χρέος της χώρας βρίσκεται ήδη στα 14,4 τρισεκατομμύρια δολάρια και έχει συμφωνηθεί να αυξηθεί πάνω από 2,5 τρισ. ακόμη.

Ωστόσο, η Wells Fargo, θεωρεί ότι η αγορά δεν θα αντιδράσει άναρχα. "Δεν ήταν εντελώς απροσδόκητο. Είχε ήδη φανεί, μέσω του δολαρίου. Αναμένουμε ορισμένη περαιτέρω πίεση στο δολάριο των ΗΠΑ, αλλά το να υπάρξει μια μαζική πώληση ομολόγων είναι κατά την άποψή μας απίθανο", σχολίασε η Wells Fargo.

Ωστόσο δεν είναι και λίγοι αυτοί που προέβαλαν ενστάσεις για την κίνηση αυτή του οίκου αξιολόγησης. «Οι άνθρωποι αυτοί σίγουρα δεν είναι σε θέση να κρίνουν», αντέδρασε στο μπλογκ του ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας Πολ Κρούγκμαν θυμίζοντας ότι ο S&P και οι άλλοι οίκοι μοίραζαν αφειδώς αξιολογήσεις «ΑΑΑ» στα «τοξικά» προϊόντα που πυροδότησαν την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008.

Ο Τομας Μάγερ, οικονομολόγος της Deutsche Bank, εκτίμά ότι πλέον θα καταγραφεί νέα πτώση των χρηματιστηρίων. «Οι άσχημες ειδήσεις πάντα είναι δυσάρεστες για τις αγορές», επισήμανε. Τόνισε πως δεν προβλέπει ένα διεθνές κραχ, αλλά πρόσθεσε πως «θα μπορούσαν να υπάρξουν απώλειες».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.