ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απείχε για 19η εβδομάδα από τις αγορές κρατικών ομολόγων η ΕΚΤ

19:52 - 08 Αυγ 2011 | Ειδήσεις
Δεν αγόρασε κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, μία μέρα μετά την απόφαση για επανενεργοποίηση του μηχανισμού αγοράς κρατικών ομολόγων από το ΔΣ της ΕΚΤ.
Το αποτέλεσμα της προηγούμενης εβδομάδας "δεν αποτελεί έκπληξη" αφού, όπως συνηθίζεται, δεν λαμβάνει υπόψη τις συναλλαγές της Πέμπτης και της Παρασκευής--αυτές ακόμα είναι υπό "εκκαθάριση", πρόσθεσε η ΕΚΤ.

Στο τέλος της 19ης διαδοχικής εβδομάδας (στην οποία δεν αγοράστηκε σημαντικό κρατικό χρέος) η ΕΚΤ είχε αγοράσει κρατικό χρέος συνολικού ύψους 74 δισεκατομμυρίων ευρώ, διασαφήνισε επίσης η ΕΚΤ. Από τη νέα εβδομάδα, "αυτό αλλάζει", τόνισε.

Επανενεργοποιείται δηλαδή ένα πρόγραμμα αγοράς κρατικού χρέους από την ΕΚΤ ύστερα από ένα τετράμηνο 'διάλειμμα', δεδομένου ότι η ίδια η ΕΚΤ μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των μελών του Δ.Σ. της προανήγγειλε "αγορά κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης στη δευτερογενή αγορά τους, ώστε να κατευναστούν τα πνεύματα στις (ευρωπαϊκές) χρηματαγορές".

Επενδυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει, συγκεκριμένα, ισπανικό χρέος, όπως και ιταλικό, κάτι που σήμερα αποκλιμάκωσε τα σπρεντ των ομολόγων αμφοτέρων των μελών αυτών της ευρωζώνης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.