ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στον "λαγό απ'το καπέλο" της Fed ευελπιστούν οι αγορές...

10:31 - 09 Αυγ 2011 | Ειδήσεις
Εντείνεται η φημολογία για ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που θα ανακοινώσει στις 9.15 ώρα Ελλάδος ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάνκι. Γιο - γιο τα futures.

Ισχυρές διακυμάνσεις παρουσίασαν την Τρίτη τα futures στη Wall την επαύριο της χειρότερης συνεδρίασης από τις εποχές της Lehmann.

Η μπίλια ανάμεσα στις 318 μονάδες πτώσης και της 324 μονάδες ανόδου που σημειώθηκαν νωρίτερα στον Dow κάθισε... στη μέση, ήτοι στην πτώση του δείκτη κατά 67 μονάδες.

Fed

Με νωπή τη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street, που έφερε στο νου “ημέρες 2008” , η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ συνεδριάζει σήμερα με την ελπίδα των αγορών να θέσει ένα “στόπ” στις αλυσιδωτές αντιδράσεις μετά την υποβάθμιση από την Standard &Poor's, ακόμη και με ένα τρίτο κατά σειρά πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

 Η Fed συνεδριάζει σε μια προσπάθεια να λειτουργήσει πυροσβεστικά και να περιορίσει τις επιπτώσεις και τις πιέσεις που προκάλεσε η υποβάθμιση των ΗΠΑ από την S&P.

Σημειώνεται πως το δεύτερο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου, αξίας 600 δισ. δολαρίων, γνωστό ως δεύτερος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης, ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου.

Ωστόσο αναλυτές θεωρούν ότι μετά από δύο γύρους ποσοτικής χαλάρωσης κόστους 2,9 τρισ. δολαρίων, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει πλέον περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης, την ίδια στιγμή που τα επιτόκια του δολαρίου είναι σχεδόν μηδενικά.

Οι ίδιοι θεωρούν πως η Fed θα μπορούσε να επανεπενδύσει τα έσοδά της από τα ληξιπρόθεσμα ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της σε τίτλους μακρύτερης διάρκειας, περιορίζοντας περαιτέρω το κόστος δανεισμού του αμερικανικού δημοσίου.

Δεν προκρίνουν πάντως την ευρωπαϊκή λύση, ήτοι την αγορά ομολόγων από τη δευτερογενή, καθώς κρίνεται πως θα είχε ισχνά αποτελέσματα.

Οι επενδυτές αναμένουν και τις ανακοινώσεις της κεντρικής τράπεζας αναφορικά με το εάν θα υπάρξει αναθεώρηση των προβλέψεων για την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως τον Ιούνιο η Fed είχε εκτιμήσει ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα κινηθεί σε μέσα επίπεδα το 2011 κοντά στο 2,7%-2,9%.

O Dow Jones έχασε χθες 5,35% στις 10.833 μονάδες, o S&P 500 υποχώρησε κατά 6,66% στις 1.119 και ο Nasdaq κατά 6,71% στις 2.358 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο η Fed διατύπωσε πρόβλεψη ανάπτυξης για τις ΗΠΑ στο 2,7% - 2,9% για το 2011.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:44 - 09 Αυγ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.