ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Oι insiders αγοράζουν μετοχές

02:38 - 10 Αυγ 2011 | Ειδήσεις
Στροφή 180 μοιρών κάνουν οι insiders των αγορών.

Η θεωρία λέει ότι η πιο κατάλληλη στιγμή να μπει κανείς στην αγορά είναι όταν οι μετοχές έχουν χτυπηθεί τόσο έντονα που… αιμοραγούν. Και σίγουρα τώρα είναι μία από αυτές τις στιγμές, αφού το πρόσφατο sell-off έχει στείλει τις αποτιμήσεις στα τάρταρα. Ωστόσο, οι περισσότεροι επενδυτές σίγουρα είναι διστακτικοί να… ρισκάρουν με όλα αυτά που έχουν δει να συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην αγορά. Πάντως, υπάρχει μία ομάδα επενδυτών που έχει ήδη κάνει την θεωρία πράξη. Και αυτή η ομάδα έχει ιστορία στο να είναι αρκετά σωστή σε ότι αφορά την κατεύθυνση της αγοράς.

Η ομάδα αυτή είναι οι λεγόμενοι insiders των εισηγμένων εταιρειών, οι διευθυντές, οι μεγαλομέτοχοι και τα υψηλόβαθμα στελέχη. Πριν τρεις εβδομάδες οι insiders πουλούσαν μετοχές με ταχύτατο ρυθμό και μάλιστα με τον ταχύτερο των τελευταίων 40 ετών! Με τις περισσότερες διεθνείς αγορές να βρίσκονται σε φάση bear market, και με την αμερικάνικη αγορά μία ανάσα μακριά από αυτήν, οι insiders έκαναν ξαφνικά στροφή 180 μοιρών και αγοράζουν μαζικά μετοχές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Vickers Weekly Insider Report που δημοσιεύει η Argus Research, τα οποία αποκαλύπτουν τον αριθμό των μετοχών που έχουν αγοράσει οι insiders έναντι του αριθμού αυτών που έχουν πουλήσει, το sell-to-buy ratio είναι στο 1,68 προς 1, το οποίο θεωρείται απόλυτα bullish αφού ο μακροπρόθεσμος ιστορικός μέσος όρος είναι γύρω στο 2 με 2,5 προς 1.

Αξίζει να σημειώσουμε πως την εβδομάδα που τελείωσε στις 22 Ιουλίου, η αναλογία αυτή βρισκόταν στο 6,43 προς 1 και μάλιστα για πολλές αμερικάνικες μετοχές άγγιζε το 13,1 προς 1, το οποίο είναι και το υψηλότερο και το πιο bearish επίπεδο από το 1974!

Σε ότι αφορά ειδικά τις μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών, σύμφωνα με τα στοιχεία της 2iQ Research, οι insiders στην Ευρώπη έχουν αρχίσει και αγοράζουν μεγάλο όγκο μετοχών των εταιρειών τους τις τελευταίες ημέρες, παρόλο που η αγορά βρέθηκε χθες στα χαμηλά δύο ετών. Σύμφωνα με την 2iQ, oι insiders στην Ευρώπη έχουν αγοράσει τις τελευταίες ημέρες πολύ περισσότερες μετοχές από αυτές που πούλησαν στα τέλη Ιουλίου με αρχές του Αύγουστου, με το buy/sell ratio να διαμορφώνεται στο το 6,59, που είναι και το υψηλότερο από το 2003 και πολύ πάνω του μέσου όρου των τελευταίων οκτώ ετών που είναι το 0,8.

Αν και είναι γεγονός πως οι insiders δεν είναι και πάντα σωστοί στις προβλέψεις τους και πως όταν είναι, η αγορά δεν αντιδρά πάντα άμεσα, ωστόσο είναι αρκετά θετικό το ότι μία ομάδα επενδυτών οι οποίοι σίγουρα γνωρίζουν πολύ καλύτερα τις προοπτικές των δικών τους εταιρειών από οποιονδήποτε άλλον, θεωρούν τις τρέχουσες τιμές των μετοχών τους, κελεπούρια.

Τελευταία τροποποίηση στις 02:51 - 10 Αυγ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.