ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Mε κούρεμα 5% θα δέχεται η ΕΚΤ τα κυπριακά ομόλογα

12:52 - 11 Αυγ 2011 | Ειδήσεις
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επιβάλει επιπλέον κούρεμα (haircut) 5% στα κυπριακά κρατικά ομόλογα που χρησιμοποιεί ως εξασφάλιση για να χρηματοδοτεί εμπορικές τράπεζες.
Η ΕΚΤ έλαβε το μέτρο αυτό σύμφωνα με τους κανονισμούς της, μετά την  υποβάθμιση του αξιόχρεου της Κύπρου την Τετάρτη από τον οίκο πιστοληπτικής  αξιολόγησης Fitch.

Η Fitch μείωσε την αξιολόγηση της Μεγαλονήσου κατά δύο βαθμίδες σε 'ΒΒΒ',  εκτιμώντας ότι η χώρα πιθανώς να χρειαστεί να προσφύγει στο μηχανισμό  διάσωσης της ΕΕ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Οι άλλοι δύο μεγάλοι οίκοι, η Standard & Poor's και η Moody's, υποβάθμισαν  την Κύπρο στα τέλη Ιουλίου. Η Moody's αξιολογεί την χώρα με 'Baa1' και η S&P  με 'ΒΒΒ+'.

Η ΕΚΤ δέχεται κρατικά ομόλογα ως εξασφάλιση στην τρέχουσα αγοραία αξία  τους με έκπτωση που κυμαίνεται μεταξύ 0,5% και 8,5%, ανάλογα με την  υπόλοιπη διάρκειά τους. Για να το κάνει αυτό, θέτει ως όρο τουλάχιστον ένας  οίκος αξιολόγησης να αξιολογεί τη χώρα με 'Α-' και πάνω. 

Όταν όμως η καλύτερη αξιολόγηση είναι χαμηλότερα από το 'Α-', όπως  συμβαίνει τώρα με την Κύπρο, η ΕΚΤ χρεώνει ένα επιπλέον κούρεμα 5%.

Το ίδιο μέτρο ισχύει και για τα ελληνικά και πορτογαλικά ομόλογα. Η Ιρλανδία  το έχει όμως αποφύγει, καθώς ο τέταρτος οίκος αξιολόγησης που χρησιμοποιεί η  κεντρική τράπεζα, η DBRS, την αξιολογεί με 'Α'.
Τελευταία τροποποίηση στις 13:59 - 11 Αυγ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.