ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Για συνέργεια σε κατάχρηση δημοσίου χρήματος κατηγορείται η Lagarde

21:54 - 16 Αυγ 2011 | Ειδήσεις
Ξεκίνησε επίσημα η έρευνα σε βάρος της επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, για τις κατηγορίες της συνέργειας σε απιστία και κατάχρησης δημοσίου χρήματος στην υπόθεση του επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί. Η ανακριτική επιτροπή του Ειδικού Δικαστηρίου (CJR) συγκλήθηκε επισήμως για να ερευνήσει το ρόλο που διαδραμάτισε το 2008 η Λαγκάρντ, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, στην εν λόγω υπόθεση.
Το 2008, προκειμένου να επιταχύνει τη διαδικασία και να ξεκαθαρίσει μια παλιά αντιδικία που αφορούσε την πώληση από την τράπεζα Credit Lyonnais του ομίλου Adidas, που ανήκε στον Μπερνάρ Ταπί, η Lagarde είχε εγκρίνει ένα διακανονισμό ύψους 285 εκατομμυρίων ευρώ υπέρ του επιχειρηματία. Ο Ταπί υποστήριζε ότι η πρώην κρατική τράπεζα τον είχε εξαπατήσει το 1993 κατά την πώληση των μετοχών του στην εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas. Είχε χάσει τη δίκη που έγινε το 2006 και η υπόθεση βρισκόταν στη διαδικασία της έφεσης το 2007, όταν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές ο φίλος του, Νικολά Σαρκοζί.
Τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται η Lagarde επισύρουν ποινή κάθειρξης 10 ετών και επιβολής προστίμου 150.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι η σύγκληση του CJR, του μοναδικού δικαστηρίου στη Γαλλία που μπορεί να δικάζει υπουργούς για τις ενέργειές τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.