ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φοβάται ακόμη και η Fed την ευρωπαϊκή κρίση

02:25 - 19 Αυγ 2011 | Ειδήσεις
“Βγείτε από την Ευρώπη, γιατί η κυβέρνηση δεν μπορεί να σας ξανασώσει”, φέρεται να ανέφερε στέλεχος της Fed...  

Αν δεν ορίζεται αυτό μετάδοση της κρίσης, τότε ποιος είναι ο ορισμός (;), αναρωτιούνται οι αναλυτές σχολιάζοντας την ειδοποίηση που απέστειλε η Federal Reserve στις αμερικανικές τράπεζες ώστε να γνωστοποιήσουν το συντομότερο (και διαφανώς) την πραγματική τους έκθεση στην Ευρώπη, και άμεσα και μέσω των θυγατρικών τους.

Μάλιστα, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε και το γεγονός ότι η Fed της Νέας Υόρκης, έχει ζητήσει περισσότερες πληροφορίες προκειμένου να διαπιστώσει εάν οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι αρκετά φερέγγυες για να έχουν πρόσβαση στα αναγκαία κεφάλαια και να δραστηριοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στις ανησυχίες αυτές ήρθε να προστεθεί και η είδηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρείχε διευκόλυνση μέσω δανείου σε δολάρια σε μία και μόνο τράπεζα της ευρωζώνης, για πρώτη φορά από τον περασμένο Φεβρουάριο. Μάλιστα, το ποσό που αντλήθηκε έφτασε στα 500 εκατ. δολάρια, το ύψος του οποίου προκάλεσε σοβαρές ανησυχίες αφού αργότερα έγινε γνωστό ότι απορροφήθηκε από μία και μόνη τράπεζα.

Περιττό να ειπωθεί ότι τουλάχιστον μία ευρωπαϊκή τράπεζα έχει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, και μάλιστα αυτή η τράπεζα είναι μεγάλη, καθώς το ποσό των 500 εκατ. δολαρίων για μία και μόνο τράπεζα είναι μεγάλο, σχολιάζουν οι αναλυτές. Μάλιστα, οι υποψίες πέφτουν στη γαλλική Societe Generale, ή στην BNP Paribas, αν αναλογιστεί κανείς ότι την προηγούμενη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι κάποια ασιατική τράπεζα έκοψε τις πιστωτικές γραμμές προς τις τράπεζες της χώρας.

Πάντως, τα αμερικανικά funds, το ενεργητικό των οποίων ανέρχεται συνολικά σε 2,5 τρισ. δολάρια, έχουν μειώσει δραστικά τις θέσεις τους στην ευρωζώνη τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας των ανησυχιών ότι η κρίση χρέους στην ενιαία αγορά βρίσκεται εκτός ελέγχου. Η μεταστροφή αυτή, σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας στη διατραπεζική αγορά είχε ως αποτέλεσμα τον προηγούμενο μήνα να τριπλασιαστεί το κόστος δανεισμού σε δολάρια για τις τράπεζες της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα η Fed, τα παραρτήματα ξένων τραπεζών στις ΗΠΑ παρουσίασαν για πρώτη φορά σε διάστημα δεκαετίας καθαρό δανεισμό σε δολάρια, σημάδι ιδιαιτέρως ανησυχητικό για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η διατραπεζική αγορά.

Παράλληλα, ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία από τις γραμμές repo της ΕΚΤ, οι οποίες μόνο τον Ιούλιο αυξήθηκαν κατά 40 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Morgan Stanley. Οι γαλλικές τράπεζες είναι οι μεγαλύτεροι “χρήστες” αυτών των προγραμμάτων, ενώ οι ιταλικές τράπεζες ακολουθούν κατά πόδας.

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερη κινητικότητα αναμένεται να εμφανίσει η σημερινή συνεδρίαση τόσο στην εγχώρια, όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς σήμερα λήγουν τα παράγωγα συμβόλαια με πολλούς επενδυτές να έχουν εγκλωβιστεί στις ανοιχτές τους θέσεις, μετά την απαγόρευση του short selling από ορισμένες αρχές της Ευρώπης. Στην Ελλάδα η απαγόρευση του short selling είναι γενική, ωστόσο, στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ισπανία και στο Βέλγιο έχει ήδη απαγορευτεί το short selling μόνο στις τραπεζικές μετοχές.

Αλεξάνδρα Τόμπρα

Τελευταία τροποποίηση στις 13:23 - 19 Αυγ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.