ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Gazprom στην ατζέντα του σπάνιου τετ-α-τετ Μεντβέντεφ- Κιμ Γιονγκ Ιλ;

11:34 - 24 Αυγ 2011 | Ειδήσεις
Υπό άκρα μυστικότητα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του ηγέτη της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ με τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ στη Σιβηρία, στο πλαίσιο ενός από τα σπάνια ταξίδια του Βορειοκορεάτη ηγέτη στο εξωτερικό.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε, υπό άκρα μυστικότητα, το μεσημέρι της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος) σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Ουλάν Ουντέ, κοντά στη λίμνη Βαϊκάλη στη Σιβηρία, 5.500 χλμ. ανατολικά της Μόσχας.

Ο Κιμ ευχαρίστησε τον Μεντβέντεφ που ταξίδεψε τόσο μακριά για τη συνάντηση -ο Ρώσος πρόεδρος βρισκόταν στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. «Όταν πρόκειται για να συναντήσουμε τους εταίρους και γείτονές μας, δεν είναι και τόσο μακριά» απάντησε ο Μεντβέντεφ.

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε τη συνάντηση των δύο ηγετών λέγοντας πως «θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο θέμα της επανάληψης των εξαμερών συνομιλιών για τα πυρηνικά στην Κορεατική Χερσόνησο», τονίζοντας παράλληλα πως η Ρωσία προωθεί μια ειρηνική, πολιτική και διπλωματική λύση στο πρόβλημα με στόχο την αποκατάσταση της συνεργασίας και του διαλόγου ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα.

Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ έφτασε την Τρίτη στην ανατολική Ρωσία, όπου αρχικά επισκέφθηκε ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο ενώ κατόπιν κολύμπησε στα νερά της λίμνης Βαϊκάλης. Κοινό μυστικό θεωρείται, ωστόσο, πως ο 69χρονος ηγέτης βγήκε εκτός συνόρων προκειμένου να υπογράψει μια τεράστια οικονομική συμφωνία, αξίας 70 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom.

Η Ρωσία, διά μέσου του ενεργειακού κολοσσού, φέρεται διατεθειμένη να καλύψει τις ανάγκες της φτωχής χώρας σε φυσικό αέριο εάν η Βόρεια Κορέα συμφωνήσει να τερματίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τους ρωσικούς υπολογισμούς, η Βόρεια Κορέα χρειάζεται φυσικό αέριο 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων και η Gazprom προτίθεται να κατασκευάσει αγωγούς που θα ξεκινάνε από τη Σιβηρία και θα φτάνουν μέχρι την Βόρεια Κορέα.
Τελευταία τροποποίηση στις 13:16 - 24 Αυγ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.