ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fiat: Το εργοστάσιο στο Pernambuco θα αποτελέσει το κέντρο μιας καθετοποιημένης γραμμής παραγωγής αυτοκινήτων

17:25 - 26 Αυγ 2011 | Ειδήσεις
Η Fiat έχει ολοκληρώσει τις μελέτες για τη δημιουργία του εργοστασίου της στην περιοχή Pernambuco, το δεύτερο εργοστάσιο της εταιρείας στη Βραζιλία, το οποίο θα αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο κέντρο κατασκευής αυτοκινήτων. Λόγω του υψηλού επιπέδου καθετοποίησης, προβλέπεται ότι θα παράγονται μεταξύ 200.000 και 250.000 μονάδες το χρόνο, ενώ η συνολική επένδυση αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ R$ 3 δισ. και R$ 3,5 δισ. Ο αριθμός των άμεσων θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν υπολογίζεται να ξεπεράσουν τις 3.500 όπως είχε αρχικά προβλεφθεί. Η γραμμή παραγωγής έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις αρχές του 2014.
Η απόφαση επένδυσης στο Pernambuco προέρχεται από τις ευνοϊκές προοπτικές της αγοράς σε μακροπρόθεσμο επίπεδο και την προβλεπόμενη επέκταση των πωλήσεων των αυτοκινήτων και των ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων (LCV) σε όλες τις περιοχές της χώρας και κυρίως στο βορειοανατολικό τμήμα (όπου βρίσκεται και το Pernambuco). Επιπλέον, η κατασκευή του εργοστασίου καθετοποιημένης παραγωγής της Fiat είναι πλέον εφικτή διότι βρέθηκε ο χώρος που θα στεγαστεί όλο το κέντρο το οποίο αποτελείται από το εργοστάσιο κατασκευής, το πάρκο προμηθευτών, το κέντρο εκπαίδευσης, το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης καθώς και η πίστα δοκιμών.

Με 14 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα σε ενιαία έκταση, η περιοχή βρίσκεται στην πόλη της Goiana, στην Zona da Mata, βόρεια του Pernambuco. Βρίσκεται σε υψόμετρο 80 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και προσφέρει ευνοϊκές τοπογραφικές συνθήκες που επιτρέπουν στο εργοστάσιο να γίνει το κέντρο μιας αυτοκινητοβιομηχανίας που θα μπορούσε να επεκταθεί με τη δημιουργία ενός δεύτερου πάρκου προμηθευτών σε ξεχωριστή περιοχή, με έκταση 1,4 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων και βρίσκεται μεταξύ των πόλεων Recife και Goiana. Η Fiat θα διατηρήσει επίσης ένα κέντρο διανομής & αποθήκευσης στο Suape, το οποίο είναι στρατηγικής σημασίας για το συνολικό έργο.

«Η Fiat και το Pernambuco ξεκινούν σήμερα μια μακροχρόνια και παραγωγική σχέση, η οποία θα ωφελήσει την οικονομία και το σύνολο του τοπικού πληθυσμού», δήλωσε ο Πρόεδρος της Fiat για τη Λατινική Αμερική, Cledorvino Belini, προσθέτοντας «ξεκινάμε επίσημα μια νέα σελίδα στα 35 χρόνια ιστορίας της Fiat στη Βραζιλία και, ταυτόχρονα, βοηθάμε στην οικοδόμηση μιας εξαιρετικά σημαντικής φάσης ανάπτυξης για το Pernambuco».

 

Ολοκλήρωση και συνέργεια

 

Το εργοστάσιο της Fiat έχει σχεδιαστεί ως ένα δυναμικό κέντρο αυτοκινητοβιομηχανίας, που βασίζεται σε ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο σχεδιασμό με καθετοποιημένο πάρκο προμηθευτών, εκπαιδευτικό κέντρο ανθρώπινου δυναμικού, κέντρο τεχνολογικής ανάπτυξης, πίστα και πεδίο δοκιμών. Αποτελεί μια μονάδα χαμηλών περιβαλλοντικών επιπτώσεων η οποία αναπαράγει τις βέλτιστες πρακτικές του Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης της Fiat: οι δρόμοι θα ασφαλτωθούν με υλικό από ανακυκλώσιμα λάστιχα, ενώ το νερό που θα χρησιμοποιείται στη διαδικασία παραγωγής κατόπιν ειδικής επεξεργασίας θα επαναχρησιμοποιείται. Το εργοστάσιο επίσης χαρακτηρίζεται από το σύγχρονο σχεδιασμό του, με υλικά και προϊόντα που δημιουργήθηκαν σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα «World Class Manufacturing (WCM).

Το εργοστάσιο θα εξελιχθεί σε κέντρο όχι μόνο παραγωγής, αλλά και σχεδιασμού και ανάπτυξης αυτοκινήτων. Για το λόγο αυτό, έχει συναφθεί μια συμφωνία μεταξύ των πανεπιστημίων του Pernambuco και του Πολυτεχνείου του Τορίνο (Politecnico di Torino), για τη συγκρότηση μίας αρχικής ομάδας 50 νέων μηχανικών στην πρότυπη αυτή μονάδα.

Λόγω των σημαντικών επενδύσεων στην οικονομία, την αγορά εργασίας, την εκπαίδευση και την εξειδίκευση, το κέντρο αυτό θα ωφελήσει όλη την περιοχή του Pernambuco, καθώς αναμένεται να τονωθεί η τοπική οικονομία με την αύξηση του εισοδήματος, την κατάρτιση, την απασχόληση, τη βελτίωση των υποδομών, την προσφορά εκπαίδευσης και την επέκταση παροχής υπηρεσιών, μεταξύ άλλων.

 

Ένα εργοστάσιο στρατηγικής σημασίας για τη Fiat

 

To εργοστάσιο στο Pernambuco είναι στρατηγικής σημασίας για τη Fiat. Η βραζιλιάνικη αγορά οχημάτων και ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων έκλεισε το 2010 με όγκο πωλήσεων 3,3 εκατομμυρίων οχημάτων και το μερίδιο της Fiat στις πωλήσεις ήταν 760.000 οχήματα. Μελέτες δείχνουν ότι η αγορά της Βραζιλίας μπορεί να φτάσει τα 4,7 εκατομμύρια οχήματα και ελαφρά επαγγελματικά οχήματα το 2014, ενώ η Fiat, στον επιχειρηματικό της σχεδιασμό, αναμένει να αυξήσει τις πωλήσεις της σε 1,1 εκατομμύρια οχήματα το 2014.

 

Η επιλογή του Pernambuco

 

Η απόφαση της Fiat να επενδύσει στη βορειοανατολική περιοχή της χώρας, και πιο συγκεκριμένα στην πολιτεία του Pernambuco, βασίζεται στην αναπτυξιακή πολιτική που υιοθέτησε η τοπική κυβέρνηση για επαρκείς υλικοτεχνικές υποδομές, στη στρατηγικής σημασίας γεωγραφική θέση της περιοχής, καθώς και στη μακροχρόνια δέσμευση της Fiat απέναντι στη χώρα, καθώς και στο στόχο για τη συμβολή της εταιρείας στη βιώσιμη και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας. Το Pernambuco αναγνωρίζεται ως η πιο αναπτυγμένη περιοχή στα βορειοανατολικά της χώρας και η περιοχή με τις μεγαλύτερες δυνατότητες για περαιτέρω αύξηση της κατανάλωσης στη χώρα.

 

Ένα ολοκληρωμένο πεδίο δοκιμών

 

Το κέντρο θα έχει ένα παγκόσμιας κλάσης πεδίο δοκιμών για την πραγματοποίηση των δοκιμαστικών των οχημάτων για την περιοχή της Λατινικής Αμερικής καθώς και για τη Fiat Powertrain. Eπί του παρόντος, στη Βραζιλία δεν υπάρχει χώρος για να διεξάγει η εταιρεία δοκιμές σε δημόσιους δρόμους. Οι εγκαταστάσεις δοκιμών έχουν ως στόχο να ικανοποιήσουν όλες τις απαιτήσεις που αφορούν στην ανάπτυξη και εκτέλεση δοκιμών ενώ θα μπορούσαν επίσης να προωθήσουν την εκπαίδευση των διανομέων, την πραγματοποίηση συνεδρίων και άλλων εκδηλώσεων.

 

Fiat, ηγέτης και πρωτοπόρος

 

Η Fiat έχει στο DNA της το γονίδιο του πρωτοπόρου. Ήταν η πρώτη κατασκευάστρια αυτοκινήτων που εγκαταστάθηκε έξω από τη βιομηχανική ζώνη του Σάο Πάολο. Με τα εγκαίνια του εργοστασίου της στο Betim, στο Minas Gerais, στις 9 Ιουλίου του 1976, η Fiat αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα στην εκβιομηχάνιση της εν λόγω περιοχής. Κατά τη διάρκεια της εδραίωσής της, προώθησε την εκβιομηχάνιση του Minas Gerais, διαδικασία η οποία προσέλκυσε αμέτρητους προμηθευτές, οι οποίοι σήμερα συνεισφέρουν το 70% της ζήτησης κατασκευαστικών υλικών σε ακτίνα 150 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο του Betim. Η παρουσία της Fiat ουσιαστικά άλλαξε την οικονομία του Minas Gerais.

Στα 35 χρόνια παρουσίας της στη Βραζιλία, η Fiat έχει παραγάγει πάνω από 12 εκατομμύρια οχήματα και είναι ηγέτης της αγοράς τα τελευταία 9 χρόνια.

 

Ένας τομέας στρατηγικής σημασίας για την οικονομία

 

Ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας και η παραγωγική αλυσίδα αποτελούν περισσότερο από το 5% του ΑΕΠ της Βραζιλίας και το 23% του βιομηχανικού ΑΕΠ. Ονομάζεται «η βιομηχανία των βιομηχανιών», λόγω της δόμησης στα πάρκα προμηθευτών που βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο, εταιρειών προμήθειας πρώτων υλών και εξαρτημάτων για πολλούς τομείς της οικονομίας, που καλύπτουν όλο το φάσμα της τεχνολογίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.