ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα 150 εκατ. ευρώ οι δανειακές ανάγκες της Κύπρου μέχρι το τέλος του έτους

18:17 - 26 Αυγ 2011 | Ειδήσεις
Μέχρι τέλους του χρόνου οι πρόσθετες ανάγκες δανεισμού φθάνουν τα 150 εκατ. ευρώ, και επιπλέον 600 εκατ. ευρώ μέχρι τέλους του ερχόμενου Φεβρουαρίου, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας, ενώ η Βουλή συνέρχεται προκειμένου να εγκρίνει τα κυβερνητικά νομοσχέδια για τη δημοσιονομική εξυγίανση.
«Τα μηνύματα που λαμβάνουμε σε στενή συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα είναι ότι τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό θα υπάρξει η ευχέρεια αναχρηματοδότησης», τόνισε ο υπουργός και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «όταν θα χρειαστούμε από το εξωτερικό θα είμαστε σε θέση να το πράξουμε».

Ο κ. Καζαμίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπερκαλυφθεί το δημόσιο χρέος από εγχώριους και ξένους πιστωτές καθησυχάζοντας τις ανησυχίες για προσφυγή της Κύπρου σε μηχανισμό στήριξης.

Παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στις διεθνείς αγορές είναι απαγορευτική και σημείωσε ότι «με βάση τις ενδείξεις που υπάρχουν θα ξεπεραστούν τα οποιαδήποτε προβλήματα και οι οποιεσδήποτε απαιτήσεις των ξένων δανειστών». Επίσης, επανέλαβε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο όσον αφορά τα ρευστά του δημόσιου ταμείου».

Ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε επιπλέον ότι «τις τελευταίες ημέρες γίνονται επαφές και για πιο μακροχρόνια χρηματοδότηση».

Όσον αφορά στους δημοσιονομικούς στόχους της κυβέρνησης, είπε ότι «το 2012 το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί γύρω στο 2% και με μηδενικό συντελεστή το 2013». Δήλωσε, επίσης, ότι μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα καταθέσει στη Βουλή και τα άλλα νομοσχέδια.

Μεταξύ αυτών θα περιλαμβάνεται η μείωση των κλιμάκων εισδοχής στη δημόσια υπηρεσία κατά 10% με άμεση εφαρμογή και πρόσθετες ρυθμίσεις για περιορισμό των δημόσιων δαπανών κατά 160 εκατ. ευρώ το 2012.

Επίσης, θα κατατεθεί νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει το δικαίωμα των δημοσίων υπάλληλων να διεκδικούν προαγωγή νοουμένου ότι έχουν 18 μήνες υπηρεσίας πριν από την αφυπηρέτησή τους, εις αντικατάσταση προσπάθειας των βουλευτών για καταβολή του εφάπαξ στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα στη βάση του τελευταίου μισθού.

Επιπλέον, είπε ότι θα κατατεθεί νομοσχέδιο για στόχευση των κοινωνικών παροχών με στόχο τη μείωσή τους κατά 200 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Καζαμίας εξήγησε επίσης ότι τα 160 εκατ. ευρώ τα οποία θα εξοικονομηθούν περαιτέρω θα προέλθουν από τη νέα ρύθμιση που θα γίνει επί της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ), παγιοποίηση για δύο εξάμηνα, δηλαδή μέχρι τέλους του χρόνου και το α' εξάμηνο του 2012.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.