ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαψεύδουν οι αντικαθεστωτικοί συμφωνία συνεργασίας με τη Γαλλία με αντάλλαγμα πετρέλαιο

13:19 - 01 Σεπ 2011 | Ειδήσεις
Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης διέψευσε δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας "Λιμπερασιόν", σύμφωνα με το οποίο το Συμβούλιο συμφώνησε τον Απρίλιο να δώσει στη Γαλλία κατά προτεραιότητα πρόσβαση στο 35% του λιβυκού πετρελαίου σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή της.

Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης διέψευσε δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας "Λιμπερασιόν", σύμφωνα με το οποίο το Συμβούλιο συμφώνησε τον Απρίλιο να δώσει στη Γαλλία κατά προτεραιότητα πρόσβαση στο 35% του λιβυκού πετρελαίου σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή της.

Απαντώντας σε ερώτηση για μια σχετική επιστολή που δημοσιεύεται στην "Λιμπερασιόν" --και αντίγραφο της οποίας επισημαίνει πως έχει δει το πρακτορείο Ρόιτερς--, το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο διέψευσε το δημοσίευμα, ενώ μια γαλλική διπλωματική πηγή και μια πηγή της πετρελαϊκής βιομηχανίας είπαν αμφότερες πως δεν γνωρίζουν τίποτε για οποιαδήποτε πετρελαϊκή συμφωνία με τη Γαλλία.

"Πρόκειται για αστείο. Είναι λάθος", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μαχμούντ Σάμαμ, προσθέτοντας ότι μια τέτοια συμφωνία είναι αδιανόητη. Ο Σάμαμ και ο προσωρινός πρωθυπουργός Μαχμούντ Τζιμπρίλ αναφέρονται αμφότεροι στην επιστολή.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ δήλωσε σήμερα στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTL πως δεν γνωρίζει για την ύπαρξη κάποιας συγκεκριμένης συμφωνίας. "Δεν γνωρίζω για την ύπαρξη επιστολής. Αυτό που ξέρω είναι πως το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο έχει δηλώσει πολύ επίσημα ότι, αναφορικά με την ανοικοδόμηση της Λιβύης, θα στραφεί κατά προτίμηση σ' αυτούς που το βοήθησαν. Αυτό μου φαίνεται δίκαιο και λογικό", δήλωσε ο Ζιπέ.

"Υπάρχει μια δήλωση από το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο αλλά δεν γνωρίζω για κάποια επίσημη συμφωνία. Δεν είμαστε μόνοι μας. Η Ιταλία είναι επίσης παρούσα, καθώς και οι Αμερικανοί", πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός.

Διεθνής διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι


Στο Παρίσι πραγματοποιείται σήμερα, Πέμπτη, διεθνής διάσκεψη για τις εξελίξεις και το μέλλον της Λιβύης.

Εκπρόσωποι από 60 χώρες συναντώνται με πρωτοβουλία του προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί και του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, για να συζητήσουν για την δημοκρατική μετάβαση και την ανοικοδόμηση της Λιβύης, καθώς το στρατιωτικό μέρος της επιχείρησης οδεύει προς το τέλος του.

Ο Νικολά Σαρκοζί διεύρυνε τον κύκλο των συμμετεχόντων στην διεθνή διάσκεψη, προσκαλώντας εκτός από τα 30 μέλη της Ομάδας Επαφής που υποστήριξαν τις αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη, εκπροσώπους χωρών που μέχρι σήμερα τήρησαν αρνητική στάση απέναντη στη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση ή θεώρησαν ότι υπερέβη τα όρια που έθεσε η απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, η Ρωσία αναγνώρισε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ως νόμιμη αρχή εξουσίας της Λιβύης σε μία προσπάθεια να αυξήσει την επιρροή της και να προστατεύσει τα οικονομικά της συμφέροντα στην πετρελαιοπαραγωγό χώρα.

Από την πλευρά της, η Γαλλία, μετά τις ΗΠΑ και της Βρετανία, εξασφάλισε την αποδέσμευση ποσού 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ από τις παγωμένες λιβυκές καταθέσεις για να το παραδώσει στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Αλέν Ζιπέ.

«Υπάρχουν παγωμένες καταθέσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι Αμερικανοί εξασφάλισαν την αποδέσμευση κάποιων ποσών, οι Βρετανοί θα κάνουν το ίδιο, όπως και οι Γερμανοί και οι Γάλλοι. Αυτό θα επιτρέψει στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο να εργαστεί» δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL ο Γάλλος υπουργός, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της διεθνούς διάσκεψης.

Σαΐφ αλ Ισλάμ: "Τίποτα δεν έχει τελειώσει"


Στο μεταξύ, στη Λιβύη, ο γιος του Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε προάστιο της Τρίπολης και κάλεσε το λαό να αντισταθεί, παρά την πτώση της πόλης στα χέρια των αντικαθεστωτικών. «Η νίκη του καθεστώτος είναι πραγματικά κοντά» δήλωσε και πρόσθεσε ότι ο πατέρας του είναι καλά στην υγεία του.

Οι δηλώσεις του γιου του Καντάφι προκάλεσαν την αντίδραση των αντικαθεστωτικών. Ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, Αμπντέλ Χαφίζ Γόγκα, είπε πως ο Σαΐφ αλ Ισλάμ «ζει σε ένα όνειρο».

Ο Γόγκα διέψευσε, επίσης τους ισχυρισμούς του γιου του Καντάφι ότι περίπου 20.000 ένοπλοι είναι έτοιμοι να πολεμήσουν στη Σύρτη.

Οι δηλώσεις του Σαΐφ αλ Ισλάμ έρχονται σε αντίθεση με την πρόθεση του άλλου γιου του Καντάφι, Σααντί να διαπραγματευτεί με τους αντικαθεστωτικούς για μία μεταβατική κυβέρνηση.

Οι αντικαθεστωτικοί, ωστόσο, έκαναν σαφές ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτούν με κανέναν από το καθεστώς του Καντάφι.
Τελευταία τροποποίηση στις 13:49 - 01 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.