ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απόλυση-προπομπός εξελίξεων στην Yahoo

15:09 - 07 Σεπ 2011 | Ειδήσεις
Βλέποντας τη Yahoo να συνεχίζει να υστερεί στην αγορά κοινωνικής δικτύωσης και της online διαφήμισης, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ενημέρωσε τηλεφωνικά τη διευθύνουσα σύμβουλο ότι απολύεται. Είναι μάλιστα η τρίτη αλλαγή ηγεσίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με την εταιρεία να παραμένει σε δεινή οικονομική κατάσταση.
«Βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσω ότι μόλις με απέλυσε από το τηλέφωνο ο πρόεδρος του ΔΣ της Yahoo» ανακοίνωσε η Κάρολ Μπαρτζ σε email της προς τους εργαζόμενους. Το μήνυμα δημοσιοποιήθηκε από το ιστολόγιο τεχνολογίας All Things D, το οποίο αποκάλυψε πρώτο την είδηση.

O τρόπος με τον οποίο απολύθηκε η Μπαρτζ φαίνεται «ανάρμοστος» και προμηνύει περαιτέρω εξελίξεις στη Yahoo, εκτίμησε ο αναλυτής της Macquarie Securities Μπεν Σάχτερ.

Προέβλεψε ότι οι εικασίες της αγοράς θα επικεντρωθούν στο ενδεχόμενο να γίνει η Yahoo στόχος εξαγοράς σε μια ευάλωτη περίοδο.

Εναλλακτικά, εκτίμησε ο Σάχτερ, η Yahοο θα μπορούσε να προσπαθήσει να αγοράσει την υπηρεσία διαδικτυακού βίντεο Hulu, η οποία ήδη αναζητά επενδυτές, ή να πουλήσει το μερίδιό της στoν όμιλο Alibaba, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κινεζικού διαδικτύου.

Σε ανακοίνωσή της αργά την Τρίτη, η Yahoo περιορίζεται να δηλώσει ότι έχει ξεκινήσει μια «αναθεώρηση της στρατηγικής εις βάθος».

Μέχρι να βρεθεί νέος διευθύνων σύμβουλος, τη θέση της Κάρολ Μπαρτζ αναλαμβάνει ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας Τιμ Μορς, τον οποίο είχε προσλάβει η ίδια.

Η Μπαρτζ αποχωρεί 16 μήνες πριν λήξει το συμβόλαιο που υπέγραψε με την εταιρεία το 2009. Η Yahoo την είχε επιλέξει τότε λόγω της προηγούμενης επιτυχίας της στην αναστροφή της δεινής οικονομικής κατάστασης στην Autodesk. Όμως η ισχυρή κυρία δεν είχε εμπειρία στη διαδικτυακή διαφήμιση, την κύρια πηγή εσόδων για τη Yahoo.

Η Μπαρτζ κατάφερε να περικόψει δαπάνες και να αυξήσει τα έσοδα της Yahoo, όχι όμως και τα κέρδη. Η εταιρεία φαίνεται ότι έχει πια χάσει το τρένο της κοινωνικής δικτύωσης, ενώ το Facebook αναμένεται να την ξεπεράσει σε διαφημιστικά έσοδα τους επόμενους μήνες.

Οι επενδυτές φαίνεται ότι χάρηκαν που είδαν την Μπαρτζ να φεύγει, δεδομένου ότι η μετοχή της εταιρείας έκλεισε με άνοδο 6% μετά την ανακοίνωση της απόλυσης την Τρίτη.

Ωστόσο η τιμή της μετοχής ήταν στο κλείσιμο 12,91 δολάρια, δηλαδή μόλις 7% υψηλότερη από ό,τι ήταν όταν η Μπαρτζ ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας.

Στο ίδιο διάστημα, η μετοχή της Google έχει κερδίσει πάνω από 200 δολάρια, ή 66%, ενώ η Goldman Sachs εκτιμά την εταιρεία του Facebook στα 50 δισ. δολάρια, τρεις φορές πάνω από την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της Yahoo.
Τελευταία τροποποίηση στις 17:53 - 07 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.