ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταρκ(ΕΚΤ): "Προσωρινό μέτρο η αγορά ομολόγων" - Τι λέει για Ελλάδα,Ιρλανδία

14:51 - 09 Σεπ 2011 | Ειδήσεις
Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ είναι ένα προσωρινό μέτρο, τονίζει το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ευρωτράπεζας, Γιούργκεν Σταρκ, προσθέτοντας, παράλληλα, ότι θα συνεχισθεί για όσο διάστημα χρειασθεί.
«Όσο βλέπουμε ότι υπάρχει κίνδυνος διαταραχής του μηχανισμού μετάδοσης (σ.σ.: της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ) και τα χαμηλά επιτόκιά μας δεν μεταφέρονται στα επιτόκια χορηγήσεων των τραπεζών,… είμαστε έτοιμοι για να παρέμβουμε», είπε ο κ. Σταρκ σε τηλεοπτικό σταθμό στο Τόκιο.

«Ωστόσο, αυτό είναι ένα προσωρινό μέτρο, όχι μόνιμο. Είναι ένα από τα μη τυπικά μέτρα». Την Πέμπτη «αποφασίσαμε και ανακοινώσαμε ότι αυτά τα μη τυπικά μέτρα θα χρησιμοποιηθούν για όσο διάστημα χρειάζεται», πρόσθεσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ.

Αντίστοιχη δήλωση είχε κάνει στις αρχές της εβδομάδας ο Μάριο Ντράγκι, που στα τέλη Οκτωβρίου αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΚΤ. «Το πρόγραμμα είναι προσωρινό, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παρακαμφθεί η στοιχειώδης αρχή της δημοσιονομικής πειθαρχίας», ανέφερε σε ομιλία του στο Παρίσι.

Ο κ. Σταρκ δήλωσε ακόμα ότι είναι «πολύ αισιόδοξος» για την πρόοδο που κάνει η Ιρλανδία όσον αφορά την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών της προβλημάτων και ότι είναι πολύ ξεκάθαρα τα μηνύματα της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για το τί πρέπει να κάνει η Ελλάδα.

«Η τρόικα ήταν ξεκάθαρη στα μηνύματα που έστειλε στις ελληνικές αρχές: Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει» τα συμφωνηθέντα, είπε.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.