ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο "εμφύλιος" στην ΕΚΤ ωθεί τον Σταρκ στην έξοδο

16:29 - 09 Σεπ 2011 | Ειδήσεις
Αναποφασιστικότητα και παρατάσεις εντείνουν τις έριδες.Παραιτήθηκε ο Γιούργκεν Σταρκ, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, πιθανότερος αντικαταστάτης ο Άσμουσεν.

Εντείνονται οι κλυδωνισμοί στις τάξεις της ΕΕ από τις διαρκείς παρατάσεις που λαμβάνει η επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους που εντείνει τις έριδες στο εσωτερικό της ΕΚΤ ως προς τη στάση που πρέπει να τηρηθεί προκειμένου να μην υπάρξει νέα εκτόξευση των επιτοκίων δανεισμού σε υπερχρεωμένες χώρες, κατά κύριο λόγο σε Ιταλία και Ισπανία.

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί από μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανακοίνωσε στον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ ο Γιούργκεν Σταρκ, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.

Στην ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας προστίθεται πως ο κ. Σταρκ θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να διοριστεί ο διάδοχός του, κάτι, που σύμφωνα με τις απαραίτητες διαδικασίες, θα γίνει έως το τέλος του χρόνου. Ο Γιούργκεν Σταρκ ήταν μέλος της ΕΚΤ από τον Ιούνιο του 2006.

Πηγές αναφέρουν ότι η θέση του Σταρκ θα καλυφθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Γιόργκ Άσμουσεν.

Ο "εμφύλιος" στην ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων

Η ΕΚΤ είχε επανενεργοποιήσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων πριν από περίπου δύο εβδομάδες, προκειμένου να στηρίξει την Ιταλία και την Ισπανία, που είδαν νωρίτερα το κόστος δανεισμού τους να εκτοξεύεται στα ύψη εν μέσω έντονων φημών και κερδοσκοπικών επιθέσεων.

Η κίνηση αυτή ενέτεινε τον προβληματισμό καθώς, πέραν του ότι κατηγορείται ότι οδήγησε σε εφησυχασμό και αποδυνάμωσε τα κίνητρα για τη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών μεγεθών των χρεωμένων χωρών, φούσκωσε το λογαριασμό της ΕΚΤ, που έχει καταντήσει το... ψυγείο για τα προβληματικά ομόλογα της Ευρώπης.

«Αυτή τη στιγμή οι κυβερνήσεις δανείζονται από μεμονωμένες τράπεζες και αυτά τα ομόλογα προεξοφλούνται από την ΕΚΤ» είχε επισημάνει ο νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς , προσθέτοντας πως «κατά κάποιο τρόπο τα ευρωομόλογα ήδη υφίστανται, αλλά με έναν πολύ αδιαφανή τρόπο που τροφοδοτεί την αβεβαιότητα για το πώς το σημερινό σύστημα θα εξακολουθήσει να λειτουργεί».

Υπενθυμίζεται ότι στην απόφαση της ΕΚΤ να επέμβει στην αγορά ομολόγων είχαν διαφωνήσει 4 μέλη, μεταξύ αυτών και οι δύο Γερμανοί τραπεζίτες Γενς Βάιντμαν και Γιούγκεν Σταρκ.



Τελευταία τροποποίηση στις 17:16 - 09 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.