ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε επίπεδα... χρεοκοπίας τα CDS

01:47 - 12 Σεπ 2011 | Ειδήσεις
(upd 7) Μαστίγωμα στην Ελλάδα από ολόκληρη την Ευρώπη. Όλες οι δηλώσεις. Λάδι στη φωτιά από σύμβουλο της Μέρκελ.
Τρελή κούρσα σημειώνουν στις σημερινές χρηματιστηριακές συναλλαγές τα spread των ελληνικών ομολόγων και τα 5ετή CDS, την ώρα που στη Γερμανία οι "φωνές" περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και επικείμενης χρεοκοπίας ολοένα και ενισχύονται.

Συγκεκριμένα, το spread των 2ετών τίτλων ανέρχεται στις 6393 μονάδες, των 5ετών στις 3313 μονάδες και των 10ετών στις 1898 μονάδες. Παράλληλα, σε νέο ιστορικό υψηλό αυξήθηκε τo κόστος ασφάλισης  για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έναντι αθέτησης πληρωμών (CDS). Το κόστος ασφάλισης των ελληνικών τίτλων εκτινάχθηκε στις 3.950 μονάδες βάσης.

Την ίδια στιγμή, στην "ανηφόρα" και τα spread των ομολόγων της υπόλοιπης ευρωπεριφέρειας. Ειδικότερα, η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 11 μονάδες βάσης στο 5,53% ενώ το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων διευρύνθηκε κατά 14 μονάδες βάσης, στις 380 μονάδες. Αντίστοιχα, η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 12 μονάδες βάσης στο 5,29% ενώ το spread διευρύνθηκε στις 354 μονάδες βάσης. 'Άνοδο σημειώνουν και τα CDS των υπόλοιπων περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης,  με τα ιταλικά να αυξάνονται στις 505 μονάδες βάσης, τα ισπανικά στις 435 και τα  πορτογαλικά στις 1.200 μονάδες βάσης.

Κούρεμα 50% ζητά το "δεξί χέρι" της Μέρκελ

Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις προέβη σήμερα στο Bloomberg ο Lars Feld, οικονομικός σύμβουλος της γερμανίδας καγκελάριου, Α. Μέρκελ, ο οποίος πολλές φορές έχει ταχθεί υπέρ του ελληνικού "κουρέματος"

Ο κ. Feld βλέπει πιθανή μία άτακτη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εάν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να βγει εκτός ευρωζώνης.

Ωστόσο, τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εύκολα. "Υπάρχουν πάρα πολλές τεχνικές δυσκολίες και το ντόμινο θα είναι πολύ, πολύ μεγαλύτερο και ισχυρότερο από όσα παρατηρούμε σε μια τακτική αναδιάρθρωση", σημείωσε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι αποφάσεις του Eurogroup της 21ης Ιουλίου δεν αρκούν για να σωθεί η Ελλάδα, ενώ εκτίμησε ότι απαιτείται "κούρεμα" του ελληνικού χρέους τουλάχιστον 50%.

Βloomberg: Η Γερμανία προετοιμάζει το έδαφος για ελληνική χρεοκοπία


Έπειτα από δύο χρόνια τεράστιων προσπαθειών και δεδομένου του μεγάλου πακέτου διάσωσης, η Γερμανία προετοιμάζει το έδαφος για την ελληνική χρεοκοπία.

Αυτό αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο, η Γερμανία φαίνεται πως σκέφτεται πολύ σοβαρά να σταματήσει τις προσπάθειες για την Ελλάδα, αφού η πορεία των αγορών καταδεικνύει τις ολοένα και εντονότερες ανησυχίες σχετικά με την ανικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει τους επενδυτές.

«Φαίνεται ότι η Γερμανία προετοιμάζεται για μια χρεοκοπία», δήλωσε ο Jacques Cailloux, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Royal Bank of Scotland. Προσθέτει μάλιστα ότι «η Γερμανία μπορεί να είναι αυτή που θα κάνει την πρώτη κίνηση αλλά ίσως προετοιμάζονται κι άλλες χώρες».



Δεν σταματούν να απειλούν με "Raus" οι Γερμανοί...


«Δεν πρέπει να απαγορεύονται οι σκέψεις» γράφει σε άρθρο του στην Welt ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, και είναι η τελευταία έυσχημη διατύπωση που έχει αποδοθεί στα γερμανικού «χρώματος» σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας που έχουν φουντώσει το τελευταίο διάστημα..

Ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ στο εν λόγω άρθρο επανέφερε το ενδεχόμενο να επιτραπεί μία «κατεδάφιση με εκρηκτικά» της Ελλάδας προκειμένου να προστατευτεί το ευρώ...

Ο κ. Ρέσλερ ζητά να καταστεί εφικτή η συντεταγμένη πτώχευση ως έσχατο βήμα. Στόχος ενός τέτοιου βήματος είναι «να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα του πληττόμενου κράτους, ενδεχομένως και μέσω της περιοδικής περιστολής κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Στη διαδικασία αυτή κατά τον Γερμανό υπουργό θα πρέπει να υπάρχει και «ουσιαστική συμμετοχή» των ιδιωτών πιστωτών.

Είχε προηγηθεί ο χαρακτηρισμός "Plan B" που είχε αποδοθεί από το πρακτορείο Bloomberg στο γερμανικό σχέδιο έκτακτης στήριξης των γερμανικών τραπεζών σε περίπτωση που η Ελλάδα χρεοκοπήσει, αλλά και τα «δύο σενάρια» τα οποία σύμφωνα με το Spiegel έχει στα συρτάρια του το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στην περίπτωση του «μοιραίου» :

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, το πρώτο από αυτά προβλέπει παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και το δεύτερο έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή.

Κι αν δεχθεί κανείς τους ισχυρισμούς του υπ.Οικ κ .Βενιζέλου για «κακόγουστο παιχνίδι» και «οργανωμένη σπέκουλα» που στρέφεται κατά του ευρώ και της ευρωζώνης, κανείς δεν αμφισβητεί ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έδωσαν την περασμένη εβδομάδα "τροφή" στα σενάρια εκπαραθύρωσης της Ελλάδας από το ευρώ.

Ο μεν Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε είχε απειλήσει να εγκαταληφθεί η χώρα στο έλεος των χρηματοπιστωτικών αγορών, εάν δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τη λήψη ενισχύσεων, ενώ ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στη Wall Street Journal είχε υπερθεματίσει πως «δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω ευελιξία αναφορικά με τους στόχους που πρέπει να καλύψει η Ελλάδα πριν πάρει τη νέα της στήριξη».

Μάλιστα ο πρόεδρος του Eurogroup κατέληξε λέγοντας πως «οι πολιτικές δυσκολίες της Ελλάδας δεν αποτελούν δικαιολογία για την αποτυχία της να εφαρμόσει τα μέτρα που υποσχέθηκε. Θα πρέπει να ξέρει ότι η επόμενη δόση δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, χωρίς αποτελέσματα που προσώρας δεν υπάρχουν»

Λάδι στη φωτιά των σεναρίων έριξαν και τα σενάρια για φιάσκο του rollover, που αποτελεί τον πυλώνα και κεντρική απαίτηση των Γερμανών για το δεύτερο προγράμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Ο πρώτος που έκανε ευθέως λόγο για αποτυχία του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων ήταν ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ κ. Παντοάν ο οποίος υποστήριξε ότι το σχέδιο συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI) στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας δεν λειτουργεί και θα πρέπει να εξεταστούν και άλλοι μηχανισμοί.

Σημειώνεται ότι παρατάθηκε η μη δεσμευτική εκδήλωση ενδιαφέροντος του ιδιωτικού τομέα για συμμετοχή στο rollover, με το ποσοστό συμμετοχής να ανέρχεται βάσει πληροφοριών στο 75% των ελληνικών ομολόγων που λήγουν ώς το 2020, έναντι του αρχικού στόχου για πλήρωση του 90% (135 δισ. ευρώ) μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου.

Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος - Κομισιόν


Στο μεταξύ, σε σημερινές του δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, τόνισε ότι μόνο η τρόικα θα κρίνει εάν η Ελλάδα εκλπηρώνει τους στόχους ή όχι. Όπως επεσήμανε, "δεν συμμετέχουμε σε εικασίες γύρω από την Ελλάδα" και συμπλήρωσε "δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή εργαλεία για ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας".

"Εάν η Ελλάδα δεν επιτύχει τους δημοσιονομικούς  στόχους που έθεσε η τρόικα τότε αυτόματα δεν θα λάβει την επόμενη δόση του δανείου  στήριξης", σημείωσε ο ίδιος.

Την ίδια στιγμή, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επεξεργάζεται κανένα  σενάριο που να περιλαμβάνει την χρεοκοπία της Ελλάδας, δήλωσε ο  εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν Amadeu Altafaj.

Δημήτρης Κώτσος - Στ. Μαλ.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:21 - 12 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.