ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιταλία: Τους Μπαρόζο και βαν Ρομπεί συναντά αύριο ο Καβαλιέρε

15:47 - 12 Σεπ 2011 | Ειδήσεις
Ο ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πρόκειται να μεταβεί αύριο το πρωί στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Ντουράο Μπαρρόζο, και το απόγευμα στο Στρασβούργο, για συνομιλία με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι.
Ο «Καβαλιέρε» θα παρουσιάσει στους δυο θεσμικούς ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα έκτακτα οικονομικά μέτρα ύψους 45,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που εγκρίθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την γερουσία της Ρώμης και τα οποία αναμένεται να λάβουν το «πράσινο φως» της βουλής της Ρώμης μέχρι την Τετάρτη.

Είναι σαφές ότι ο ιταλός πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να στείλει ένα καθησυχαστικό μήνυμα προς τις αγορές και τους ευρωπαίους εταίρους, σε μια δύσκολη για την χώρα του φάση, ενώ η διάφορά απόδοσης ανάμεσα στα ομόλογα του ιταλικού και γερμανικού δημοσίου, διαμορφώνεται, σήμερα, στις 384 μονάδες.

Το υπουργείο Oικονομικών της Ρώμης, κατάφερε να διαθέσει στην αγορά, ομόλογα του ιταλικού δημοσίου, με σημαντική όμως αύξησης της απόδοσής τους: σε ότι αφορά τα μονοετή ομόλογα, το μέσο επιτόκιο, από το 2,95% του Αυγούστου, πέρασε στο 4,15%.

Ενδεικτικό του όλου κλίματος, είναι κύριο άρθρο του διευθυντή της εφημερίδας «Κορριέρε Ντέλλα Σέρα», Φερούτσιο Ντε Μπόρτολι, στο οποίο τονίζεται: «η έβδομη οικονομική δύναμη της Δύσης δεν μπορεί να καταντήσει να ζητά ελεημοσύνη από την Κεντρική Τράπεζα. Δεν πρέπει να αναπτύξει μια παθολογική εξάρτηση από αυτή που σχολιαστές της εφημερίδας μας χαρακτήρισαν μορφίνη της ΕΚΤ.» Ο διευθυντής της «Κορριέρε» ζητά ένα «σκίρτημα της εθνικής αξιοπρέπειας ώστε να αποδειχθεί ότι η Ιταλία μπορεί να τα καταφέρει και μόνη της».

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το αυριανό ταξίδι του ιταλού πρωθυπουργού, σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο, οι αναλυτές, τονίζουν, ότι, λόγω των ειλημμένων αυτών υποχρεώσεων, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δεν θα μπορέσει να καταθέσει στο δικαστήριο του Μιλάνου, σχετικά με το «σκάνδαλο Ταραντίνι». Οι ανακριτές τού είχαν ζητήσει να παρουσιασθεί ενώπιον τους, ως μάρτυρας και να εξηγήσει αν και πώς του ασκήθηκαν πιέσεις για απόσπαση χρημάτων από τον επιχειρηματία Τζαμπάολο Ταραντίνι. Ο ιταλός αυτός επιχειρηματίας από το Μπάρι, φέρεται να παρουσίασε στον Μπερλουσκόνι σειρά συνοδών πολυτελείας και να τού απέσπασε οκτακόσιες περίπου χιλιάδες ευρώ. Τόσο ο Μπερλουσκόνι, όσο και ο Ταραντίνι, έως τώρα, όμως, επιμένουν ότι «επρόκειτο μόνο για οικονομική βοήθεια προς ένα φίλο που βρισκόταν σε δύσκολη οικονομική κατάσταση». Από την στιγμή που, τουλάχιστο προς το παρόν, ο «μίστερ τιβί» δεν είναι κατηγορούμενος, αλλά μάρτυρας, υποχρεούται να παρουσιασθεί, στην εισαγγελία. Σύμφωνα με τον τύπο, οι δικηγόροι του, για να αποφύγουν νέες κλητεύσεις, μετά την αυριανή «αναβολή λόγω κυβερνητικών υποχρεώσεων» φέρονται να προσανατολίζονται προς την κατάθεση γραπτού υπομνήματος.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.