ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ζέλικ (Παγκόσμια Τράπεζα): "Λίγες και επώδυνες οι επιλογές για την παγκόσμια οικονομία"

13:28 - 15 Σεπ 2011 | Ειδήσεις
Για να παραμείνει η ευρωζώνης με τη σημερινή της μορφή απαιτεί πολύ ισχυρότερη δημοσιονομική ένωση και κάποιος πρέπει να πληρώσει για αυτή, δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία πρέπει να λάβουν σκληρές αποφάσεις, προκειμένου να μην βαλτώσει η παγκόσμια οικονομία.
«Αν η Ευρώπη, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ δεν αντιμετωπίσουν τις ευθύνες τους, δεν θα βαλτώσουν μόνο οι ίδιες, αλλά και η παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο κ. Ζέλικ σε μία ωμή ομιλία που έκανε στο πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον, κτυπώντας την καμπάνα για τη νέα επικίνδυνη ζώνη που εισήλθε η παγκόσμια οικονομία.

«Καθυστέρησαν πάρα πολύ να πάρουν δύσκολες αποφάσεις, περιορίζοντας τις επιλογές που υπάρχουν σήμερα σε λίγες και επώδυνες», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, μία εβδομάδα πριν από την κοινή ετήσια σύνοδο της Τράπεζας και του ΔΝΤ.

Ο κ. Ζέλικ είπε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες ανθίστανται στις δύσκολες αλήθειες για τις κοινές ευθύνες τους, η Ιαπωνία έχει καθυστερήσει τις αναγκαίες οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, ενώ οι πολιτικές διαφορές στις ΗΠΑ έχουν επισκιάσει τις προσπάθειες για να μειωθούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα που κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ.

«Ο χρόνος για μερεμέτια έχει περάσει», συνέχισε, προσθέτοντας πως «αν δεν πάμε μπροστά από τα γεγονότα, αν δεν προσαρμοσθούμε στις αλλαγές, αν δεν αρθούμε πάνω από τις βραχυχρόνιες τακτικές, τότε θα οδηγηθούμε σε επικίνδυνες εξελίξεις».

Αναφερόμενος στην Ευρώπη, ο κ. Ζέλικ τόνισε ότι η κρίση της έχει φθάσει σε ένα σημείο, στο οποίο η πολιτική ηγεσία της πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον της Ευρωζώνης, αντί «να ασχολείται με τα προβλήματα μέρα με τη μέρα με μπαλώματα».

Ο ίδιος σημείωσε ότι πιστεύει πως η Ευρωζώνη θα επιβιώσει, αλλά πρόσθεσε: "Για να διατηρηθεί η Ευρωζώνη με όλα τα μέλη που έχει σήμερα, χρειάζεται μία πολύ ισχυρότερη δημοσιονομική ένωση από τη σημερινή και κάποιος θα πρέπει να πληρώσει για αυτή".

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, είπε, απευθυνόμενος στους ηγέτες της Ευρώπης: "Αν δεν θέλετε να έχετε τη δημοσιονομική ένωση, δεν νομίζω ότι μπορείτε να διατηρήσετε το σημερινό οικοδόμημα".
Τελευταία τροποποίηση στις 13:50 - 15 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.