ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ελληνική κρίση στο επίκεντρο της συνόδου των G20

13:00 - 19 Σεπ 2011 | Ειδήσεις
Η ελληνική κρίση στο επίκεντρο της συνόδου των G20
Η ελληνική κρίση χρέους και οι προσπάθειες να μην μετατραπεί αυτή σε τραπεζική κρίση θα είναι στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών των G20 που θα γίνει στις 22-23 Σεπτεμβρίου στην Ουάσινγκτον.
Μία μεγάλη τραπεζική κρίση εκτιμάται ότι θα συμπαρασύρει και άλλες υπερχρεωμένες ευρωπαϊκές χώρες, θα οδηγήσει σε άτακτες χρεοκοπίες και θα εντείνει την αναταραχή στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, μεταξύ των μέτρων που είναι πάνω στο τραπέζι είναι τα εξής:

Πρώτον, ένα μεγάλος αριθμός κεντρικών τραπεζών σε όλο τον κόσμο χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική για να μειώσει το κόστος δανεισμού και να στηρίξει την ανάπτυξη, μία δράση που πιθανότατα θα εγκριθεί από τη G20 για τις χώρες όπου ο πληθωρισμός είναι χαμηλός.

Δεύτερον, η αύξηση των πόρων ύψους 440 δισ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για να αντιμετωπισθούν οι ανησυχίες για τη δυνατότητα των χωρών της Ευρωζώνης να εξυπηρετούν το χρέος τους.

Η πρόταση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ στο τελευταίο Eurogroup/Ecofin, να δεκαπλασιασθούν τα κεφάλαια του EFSF έπεσε στο κενό, αλλά παράγοντες της αγοράς πιστεύουν ότι η πρόταση τελικά θα επικρατήσει, λόγω της πρακτικής αξίας της.

Τρίτον, όσον αφορά τη ρευστότητα των τραπεζών, η ΕΚΤ προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα με το τολμηρό μέτρο της παροχής ρευστότητας σε δολάρια στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Τέταρτον, για τη φερεγγυότητα των τραπεζών, το θέμα είναι πιο αμφιλεγόμενο, καθώς οι Ευρωπαίοι διαφωνούν με την άποψη Αμερικανών αξιωματούχων και του ΔΝΤ ότι οι τράπεζες τους θα χρειασθούν επιπλέον κεφάλαια.

Πέμπτον, όσον αφορά τη φερεγγυότητα των χωρών, οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να κάνουν πρόοδο, αν και με βραδείς ρυθμούς, για τη μείωση των ελλειμμάτων τους.
Τελευταία τροποποίηση στις 13:29 - 19 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.