ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H Moodys "χτύπησε" και τη Σλοβενία...

10:13 - 23 Σεπ 2011 | Ειδήσεις
Ο οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε από "Aa2" σε "Aa3" την πιστοληπτική ικανότητα της Σλοβενίας και προειδοποιεί για περαιτέρω υποβάθμιση, δύο ημέρες μετά την πτώση της κυβέρνησης σε μία κρίσιμη στιγμή για την οικονομική κατάσταση της χώρας.
Ο οίκος, ο οποίος διατηρεί υπό αρνητική επιτήρηση της ζώνη του ευρώ, αναφέρεται στην ανακοίνωσή του "στον αυξανόμενο κίνδυνο η κυβέρνηση να κληθεί και πάλι να επέμβει για να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα της χώρας", το οποίο πλήττεται από την οικονομική κρίση.

Επίσης, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της σλοβενικής οικονομίας εμφανίζονται αρνητικές, τόσο εξαιτίας των δυσχερειών που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα, όσο και εξαιτίας της επιβράδυνσης των εξαγωγών λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο Moody's θεωρεί επίσης ότι η πολιτική αβεβαιότητα θέτει σε κίνδυνο την εφαρμογή των σχεδίων δημοσιονομικής σταθεροποίησης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες για την αποφυγή της μεσοπρόθεσμης αύξησης του δημοσίου χρέους της χώρας.

Η πτώση της κυβέρνησης της Σλοβενίας την Τρίτη έπειτα από πρόταση μομφής έρχεται να προστεθεί σε μία δύσκολη συγκυρία κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και δυσχερειών της σλοβενικής οικονομίας.

Η σλοβενική οικονομία επλήγη από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008-2009, το ποσοστό ανεργίας διπλασιάσθηκε σε διάστημα τριών ετών και το δημόσιο χρέος πέρασε από το 22,5% του ΑΠΕ στο 43,3% από το 2008 στο 2010. Οι προβλέψεις οικονομικής ανάπτυξης για το τρέχον οικονομικό έτος αναθεωρήθηκαν από 2,2% σε 1,55% του ΑΕΠ.
Τελευταία τροποποίηση στις 11:37 - 23 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.