ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ετοιμάζουν colpo grosso η ΕΚΤ και οι G20;

18:01 - 23 Σεπ 2011 | Ειδήσεις
Έρχεται παρέμβαση από την ΕΚΤ και τους G20 για στήριξη των τραπεζών. Σε νέα βάση τη συμφωνία της 21ης ιουλίου θέλει ο Σόιμπλε.
Εγγυήσεις πως οι τράπεζες θα έχουν επαρκή ρευστότητα και πρόσβαση σε χρηματοδότηση, έδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Είκοσι ισχυρότερων χωρών, παίρνοντας τη δέσμευση ότι θα γίνει αυτό που είναι απαραίτητο για τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Η G20 υπογραμμίζει ότι είναι αποφασισμένη να στηρίξει την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ τονίζει την ανάγκη να προωθηθεί η μείωση των ελλειμμάτων μέσω αξιόπιστων προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να παρέχουν στις τράπεζες την αναγκαία ρευστότητα. Οι νομισματικές πολιτικές θα διατηρήσουν τη σταθερότητα των τιμών και θα συνεχίσουν την στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα φήμη για παρέμβαση της ΕΚΤ σήμερα ή μέσα στο Σαββατοκύριακο κάνει το γύρο των αγορών. Διεθνείς αναλυτές αποδίδουν εκεί το γύρισμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και κυρίως των τραπεζών, καθώς διαπιστώνεται περιορισμός των αρχικών του απωλειών. Επίσης, το γεμανικό bund στο προσέτρεξαν οι επενδυτές θεωρώντας το ασφαλές καταφύγιο, ρευστοποιούν τις θέσεις τους, μειώνοντας την απόδοσή του.

Το κλίμα όμως θόλωσαν οι δηλώσεις του Γεμρνανού Υπουργού Οικονομικών για πιθανή η αναθεώρηση της 21ης Ιουλίου, μόλις λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη Γ. Παπανδρέου στο Βερολίνο την Τρίτη. Ο Β. Σόιμπλε ανέφερε σήμερα πως οι προυποθέσεις για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας θα πρέπει να επαναξιολογηθούν μετά τις δυσκολίες εφαρμογής που συναντά η Τρόικα κατά την αξιολόγηση.

Συγκεκριμένα, δήλωσε πως "θα ήταν έκπληκτος αν οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της έκτης δόσης αναθεωρούνταν, αλλά όχι και αν αναθεωρούνταν οι προυποθέσεις για το δεύτερο πακέτο στήριξης".

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Γερμανός υπουργός επισημαίνει ότι τα ελλείμματα δεν δύνανται να μειωθούν "εν μία νυκτί", προσθέτοντας ότι κοινός τόπος των G20 είναι ότι τα υπέρογκα αυτά ελλείμματα αποτελούν και την αιτία της κρίσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ευρωπαϊκά κράτη στο σύνολό τους βρίσκονται στο σωστό δρόμο για τη μείωση των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων, ενώ έκανε γνωστό ότι όλα τα μέλη της Ευρωζώνης θα έχουν θέσει σε εφαρμογή τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου έως τα μέσα Οκτωβρίου.

Ο Γερμανός αξιωματούχος αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές τράπεζες σημείωσε ότι τα σχέδια για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση δεν αφορούν την ΕΚΤ, αλλά τα ίδια τα κράτη μέλη.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:23 - 24 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.