ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Goldman Sachs:"Πιο χαλαρή λιτότητα, πιο επιθετικό rollover"

14:04 - 26 Σεπ 2011 | Ειδήσεις
Πιθανή θεωρεί η Goldman Sachs την χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας, ενώ προτείνει πιο επιθετικές κινήσεις το πλαίσιο του προγράμματος εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων.
Σε έκθεσή του ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος δηλώνει πως εξακολουθεί να πιστεύει πως το ελληνικό πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής είναι πολύ «σκληρό», καθώς εκκίνησε από αδύναμο σημείο και εξελίσσεται σε ένα περιβάλλον που επιδεινώνεται τάχιστα. «Πιστεύουμε ότι η χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων θα ήταν ευπρόσδεκτη και πιθανή», αναφέρεται στην έκθεση της Goldman Sachs.

Ο οίκος αναφέρεται και στην καθυστερημένη εκταμίευση της έκτης δόσης κάτι που συνδέει με τις καθυστερήσεις σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Σύμφωνα με την Goldman Sachs αν οι διαπραγματεύσεις τρόικας – κυβέρνησης κατέρρεαν η Ελλάδα θα βρισκόταν αντιμέτωπη με μια ξαφνική προσαρμογή: Η κυβέρνηση θα αντιμετώπιζε έλλειψη ρευστού ύψους 3-4% του ΑΕΠ και θα έκλεινε τις στρόφιγγες για κάθε παροχή δημόσιων υπηρεσιών. Μια πιο γρήγορα τρέχει σε τραπεζικές καταθέσεις Η δε κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα θα θύμιζε την Αργεντινή το 2001. Ο οίκος αναφέρει πως η βέλτιστη λύση παραμένει και για τις δύο πλευρές η συνεργασία για να επαναφέρουν τη δυναμική των δημοσιονομικών μεγεθών υπό έλεγχο.

«Για το λόγο αυτό, πιστεύουμε ότι το δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα ύψους 109 δισ. ευρώ θα περάσει», σημειώνει η Goldman Sachs.

Τέλος, αναφερόμενος στο πολύ μεγάλο πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων ύψους 135 δισ. ευρώ που βρίσκεται σε εξέλιξη ο οίκος σημειώνει πως η εν λόγω συναλλαγή είναι ευνοϊκή για τους κατόχους ομολογιών, καθώς περιλαμβάνει εγγυήσεις από την Ευρωζώνη και προνομιακή μεταχείριση της λογιστικής απεικονίσεις της συναλλαγής.

Δεδομένων των σημερινών συνθηκών η Goldman Sachs σημειώνει πως η ελληνική συναλλαγή θα πρέπει να συμπληρωθεί με επιθετική εξαγορά του υπολοίπου μέρους του χρέους μέσω της ΕΚΤ ή με την επέκταση του προγράμματος εθελοντικής ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων ύψους 135 δισ. ευρώ κατά 20 δισ. ευρώ. Ώστε να εξασφαλισθεί πως ο στόχος για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα ξεπεράσει το 90%.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.