ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Αναπόφευκτη η έξοδος από το ευρώ..."

17:22 - 27 Σεπ 2011 | Ειδήσεις
Η Ελλάδα οδηγείται σε έξοδο από το ευρώ και στα δύο σενάρια που θεωρεί πιθανά το τελευταίο τεύχος του αμερικάνικου περιοδικού TIME είτε βάσει σχεδίου είτε λόγω κοινωνικής εξέγερσης.
Στο άρθρο του TIME που τιτλοφορείται "Γιατί η Γερμανία δεν μπορεί να σώσει την Ευρώπη, πόσο μάλλον τον κόσμο" εκφράζονται αμφιβολίες για το αν η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης επιθυμεί να βάλει στοπ στην κρίση.

Το άρθρο υποστηρίζει πως σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση της, θα παρασύρει μαζί της ολόκληρη την Ευρωζώνη αλλά και την Ευρώπη στο σύνολο της.

Προκειμένου να αποφευχθεί αυτό και να προστατευτεί το ευρώ και η ευρωπαϊκή και παγκόσμια ανάπτυξη,δύο είναι τα βασικά σενάρια, και τα δύο μάλιστα θέτουν την Ελλάδα εκτός ευρώ...

Στην πρώτη περίπτωση, η λαϊκή δυσαρέσκεια οδηγεί σε εξέγερση δημιουργώντας ένα ντόμινο εξελίξεων που οδηγούν στην αποχώρηση της χώρας από την ευρωζώνη, η οποία με τη σειρά της προκαλεί κλυδωνισμούς στον τραπεζικό κλάδο και παύση δανεισμού.

Η ευρωπαϊκή ανάπτυξη επιβραδύνεται, η ανεργία χτυπάει κόκκινο και το κόστος δανεισμού εκτοξεύεται. Το χρήμα ρέει από άλλες αδύναμες οικονομίες της Ευρώπης οι οποίες ακριβώς όπως και η Ελλάδα δεν μπορούν να βρουν δανειστές και επίσης αποτυγχάνουν να σωθούν ή κι εκείνες με τη σειρά τους εξέρχονται από την ευρωζώνη. Έτσι ολόκληρη η ήπειρος οδηγείται σε ύφεση και συμπαρασέρνει την παγκόσμια ανάπτυξη πυο οδηγείται σε double dip.

Σύμφωνα με το θεωρούμενο από το άρθρο ως ευνοϊκότερο σενάριο, η Ελλάδα αποχωρεί από το ευρώ και προχωρά άμεσα σε υποτίμηση του νομίσματός της. Έτσι, επανέρχονται σε καλύτερα επίπεδα η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα. Αν και οι τράπεζες της ευρωζώνης υποφέρουν οικονομικά, η Γερμανία μαζί και με άλλες ισχυρές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου προχωρούν σε κεφαλαιακή ενίσχυση του τραπεζικού του συστήματος συγκρατώντας τις πιέσεις.

Όσα χρήματα δεν ξοδεύτηκαν για τη διάσωση της Ελλάδας δίνονται ώστε να κρατηθούν στη ζωή χώρες υψηλού ρίσκου όπως η Ιταλία και η Ισπανία, και τελικά η Γερμανία οδηγεί όλους προς δημοσιονομική ενότητα. Οι αγορές σταθεροποιούνται και το ευρώ ξαναβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης. Σε αυτή την περίπτωση αποφεύγεται μάλιστα το καταστροφικό double dip.
Τελευταία τροποποίηση στις 17:47 - 27 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.