ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Και με τα δύο χέρια" ψήφισαν οι Γερμανοί την ενίσχυση του EFSF...

13:14 - 29 Σεπ 2011 | Ειδήσεις
Με 523 ψήφους υπέρ και 85 κατά υπερψηφίστηκε η ενίσχυση του ΕΤΧΣ. Aνοιχτό παράθυρο και για περαιτέρω ενίσχυση από τον Σόιμπλε, αρκεί να μην πληρώσει η Γερμανία...
"Πράσινο φως" στην ενίσχυση του EFSF που προέβλεπε η συμφωνία της 21ης Ιουλίου έδωσε η Bundestag. Ανοιχτό παράθυρο και για περαιτέρω ενίσχυση από τον Σόιμπλε, αρκεί να μην πληρώσει η Γερμανία...

Με μεγάλη πλειοψηφία ενέκρινε η γερμανική  βουλή την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του προσωρινού μηχανισμού στήριξης της  ευρωζώνης (EFSF) την Πέμπτη, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα της  ψηφοφορίας.
Κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας, που αποτέλεσε τη σημαντικότερη πρόκληση για την  Γερμανίδα Καγκελάριο Αngela Merkel μετά την ανάληψη της εξουσίας  πριν από έξι χρόνια, 523 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου, 85 κατά, ενώ 3  απείχαν.

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Merkel,  Peter Altmaier, είπε ότι η κυβέρνηση πέτυχε την έγκριση του νομοσχεδίου χωρίς να  χρειαστεί την στήριξη της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, 315 βουλευτές της κυβέρνησης  συνασπισμού ενέκριναν το νομοσχέδιο, περισσότεροι από όσους αναμένονταν. 

Η Κομισιόν χαιρέτισε την επικύρωση του νομοσχεδίου και εξέφρασε την βεβαιότητα  ότι η διαδικασία έγκρισης από τα εθνικά κοινοβούλια θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα  Οκτωβρίου.

Η έγκριση ήταν αναμενόμενη αλλά το σημαντικότερο ήταν το αν θα παρατηρηθούν διαρροές από τα συγκυβερνώντα κόμματα Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) και Φιλελευθέρων (FDP).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέων τροποποιήσεων στη λειτουργία του μηχανισμού, πέραν εκείνων τις οποίες επικύρωσε σήμερα το γερμανικό κοινοβούλιο.

Σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες περί του πολλαπλασιασμού των διαθεσίμων πόρων του EFSF, για την οποία έχει αναπτυχθεί έντονη παραφιλολογία με αφορμή και τη σχετική αμερικανική παρέμβαση, με στόχο τη σημαντική αύξηση των δυνατοτήτων δανειοδότησης που διαθέτει, δήλωσε ενώπιον των βουλευτών:

«Οι κανόνες του EFSF δεν έχουν ακόμη καθορισθεί οριστικά» και όταν θα καθορισθούν, «η Βουλή θα εκφρασθεί επ' αυτού».

Οι τροποποιήσεις που συζητούνται θα επέτρεπαν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο να αναλάβει χρέη μέσω μόχλευσης των κεφαλαίων του, πέραν των εγγυήσεων που χορηγούνται από τα κράτη.

Όμως, το ύψος των εγγυήσεων που θα χορηγηθούν από τη Γερμανία (211 δισ. ευρώ) δεν θα μεταβληθεί, επέμεινε ο κ. Σόιμπλε.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την ενίσχυση του μηχανισμού ευρωστήριξης, ο κ. Σόιμπλε είχε πει ότι τα μέσα που θα τεθούν στη διάθεση του Ταμείου «πρέπει να χρησιμοποιηθούν με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο».
Τελευταία τροποποίηση στις 15:40 - 29 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.