ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο Λίβανο η Κ. Ραϊς για διαβουλεύσεις-Κλιμακώνεται η ένταση

17:14 - 24 Ιουλ 2006 | Ειδήσεις
Στο Λίβανο κατέφθασε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ραίς με σκοπό να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις για εκεχειρία, που όμως δεν διαφαίνεται να επικρατεί στο εγγύς μέλλον, καθώς η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έχει ξεκαθαρίσει ότι ο «σωστός χρόνος» θα είναι όταν η Χεσμπολάχ δεν θα αποτελεί πια κίνδυνο για το κράτος του Ισραήλ. Ταυτόχρονα, με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι ισραηλινές επιδρομές.

Συγκεκριμένα, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις με τον Λιβανέζο πρωθυπουργό Φουάντ Σινιόρα και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο των σιιτών Ναμπίχ Μπέρι. Ο Μπέρι αποτελεί το συνδετικό κρίκο της λιβανικής κυβέρνησης με τη Χεζμπολάχ, καθώς θεωρείται πως έχει σχέσεις με την οργάνωση.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους λίγο πριν την αναχώρησή της για τη Μέση Ανατολή, η Ράις δήλωσε είναι επείγουσα η ανάγκη να υπάρξει εκεχειρία στην περιοχή, αλλά υπό τις «σωστές προϋποθέσεις, ενώ σημείωσε πως στόχος της είναι να μειώσει την ανθρωπιστική κρίση στον Λίβανο, ο οποίος βομβαρδίζεται ασταμάτητα επί δύο εβδομάδες αφότου ξεκίνησαν οι συγκρούσεις μεταξύ της Χεζμπολάχ και του ισραηλινού στρατού. Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ακόμη ότι οι ΗΠΑ είναι ανοιχτές στο ενδεχόμενο να συνεργαστούν με τη Συρία για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

«Θέλουμε όλοι επειγόντως να σταματήσουν οι συγκρούσεις. Έχουμε ακριβώς τον ίδιο στόχο» τόνισε η Ράις. Προσέθεσε όμως ότι εάν η βία σταματήσει και αρχίσει πάλι σε λίγες εβδομάδες, «τότε δεν θα έχουμε μάθει τίποτα από το αιματοκύλισμα που ξεκίνησε η Χεζμπολάχ με τις παράνομες δραστηριότητές της -τις απαγωγές στρατιωτών και την εκτόξευση ρουκετών».

Μετά τη Βηρυτό, η Κοντολίζα Ράις θα επισκεφτεί το Ισραήλ και θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ και ανώτατους αξιωματούχους. Η Αμερικανίδα υπουργός θα συναντηθεί επίσης με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς πριν μεταβεί στη Ρώμη για τη διεθνή σύνοδο με θέμα το Λίβανο.

Μετά τις ΗΠΑ, διπλωματική πρωτοβουλία αναλαμβάνει και η ΕΕ, μέσω της φινλανδικής προεδρίας. Από το Ελσίνκι, ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Έρκι Τουομιόγια ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στη Μέση Ανατολή στις 27 και 28 Ιουλίου για συνομιλίες γύρω από την κατάσταση στο Λίβανο και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Την ίδια ώρα, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, τονίζει πως οι ισραηλινές εισβολές στον νότιο Λίβανο δεν πρόκειται να αποτρέψουν την οργάνωση να εκτοξεύει πυραύλους εναντίον του βορείου Ισραήλ.

Ο Νασράλα επισημαίνει όμως πως η Χεζμπολάχ δεν θα έχει αντιρρήσεις εάν η κυβέρνηση της Βηρυτού θελήσει να διαπραγματευθεί μία ανταλλαγή κρατουμένου, στο πλαίσιο της οποίας η σιιτική οργάνωση θα μπορούσε να απελευθερώσει τους δύο Ισραηλινούς στρατιώτες, που αιχμαλώτισε στις 12 Ιουλίου, με αντάλλαγμα Λιβανέζους και Αραβες κρατουμένους σε ισραηλινές φυλακές

Συνεχίζονται οι επιδρομές

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ένα ελικόπτερο κατέπεσε στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο Ισραηλινοί στρατιώτες που επέβαιναν σε αυτό. Ο ισραηλινός στρατός δεν διευκρινίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες έπεσε το ελικόπτερο, ωστόσο η Χεζμπολάχ υποστηρίζει ότι το κατέρριψε.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ρουκέτες της Χεζμπολάχ έπληξαν τη Χάιφα και άλλες περιοχές του βορείου Ισραήλ, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί τουλάχιστον ένα άτομο.

Νωρίτερα, δύο μαχητές της Χεζμπολάχ αιχμαλωτίστηκαν από τον ισραηλινό στρατό και μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, ανακοίνωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο. Οι δυο μαχητές της Χεζμπολάχ πιάστηκαν αιχμάλωτοι στο τομέα της Μαρούν αλ Ράς στο νότιο Λίβανο όπου έγιναν βίαιες μάχες ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τους μαχητές της Χεζμπολάχ για τον έλεγχο αυτής της κοινότητας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.