ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φέκτερ: Η Αυστρία δεν θα εγείρει αξιώσεις εγγυήσεων από την Ελλάδα

22:24 - 04 Οκτ 2011 | Ειδήσεις
Τη διαβεβαίωση ότι η Αυστρία δεν θα εγείρει, όπως η Φινλανδία, αξιώσεις εγγυήσεων για το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, έδωσε το απόγευμα από το Λουξεμβούργο, σε δηλώσεις της σε Αυστριακούς δημοσιογράφους, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, καθώς, όπως είπε, οι εγγυήσεις αυτές είναι "ακριβές και το μοντέλο αυτό όχι ελκυστικό".
Μετά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, η κ. Φέκτερ ανέφερε ότι υπήρξαν εντατικές διαβουλεύσεις ως προς την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα και ο Έλληνας ομόλογός της ανακοίνωσε πως αυτό θα πρέπει να συμβεί το αργότερο το δεύτερο τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Μέχρι τότε η Ελλάδα θα καταβάλει προσπάθειες εκπλήρωσης των όρων της "Τρόικας", που αν δεν εισηγηθεί την εκταμίευση, τότε η κατάσταση θα γίνει εξαιρετικά δύσκολη και κανείς δεν μπορεί να πει πόσο υψηλός θα είναι ο κίνδυνος μετάδοσης, που επικρέμεται ως "δαμόκλεια σπάθη" και αυτό διότι κανείς δεν μπορεί επίσης να πει αν θα είναι χειρότερα ή όχι από την υπόθεση της "Lehman Brothers", για αυτό και όλοι οι πολιτικά υπεύθυνοι καταβάλουν προσπάθειες να αποφευχθεί.

Η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών αποσαφήνισε πως αν η αξιολόγηση της "Τρόικα" δεν είναι θετική, θα πρέπει να αναμένεται η σαφής θέση του ΔΝΤ, για το αν θα συνεχίσει να συμμετέχει στην ελληνική βοήθεια ή όχι, ενώ επανέλαβε ότι σε περίπτωση διακοπής της συμμετοχής του ΔΝΤ, τότε και η Αυστρία θα αποσύρει τη συμμετοχή της.

Αναφέροντας πως σε μια τέτοια εξέλιξη θα πρέπει να επανεξεταστεί το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά ακόμη δεν έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο η κατάσταση, η ίδια επανέλαβε, όπως και σε προχθεσινές δηλώσεις της, πως είναι αισιόδοξη.

Στο μεταξύ, σε σημερινές δηλώσεις του στη Βιέννη, ο γενικός γραμματέας της Αυστριακής Ένωσης Βιομηχάνων, Κρίστοφ Νόιμαγιερ, ανέφερε πως δεν πιστεύει ότι τη στιγμή αυτή είναι αναπόφευκτη η στάση πληρωμών στην Ελλάδα, ακόμη και αν οι χρηματαγορές στοιχηματίζουν σε αυτό.

Ο ίδιος θεωρεί πως το κούρεμα χρέους εγκυμονεί κίνδυνο μετάδοσης σε άλλες πληγείσες από την κρίση χώρες, ενώ κάλεσε την Ελλάδα να κάνει μεγαλύτερες οικονομίες, αλλά και να υπάρξει ο απαραίτητος έλεγχος της εφαρμογής των οικονομικών μέτρων που λαμβάνονται.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.