ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ευρώπη εξετάζει παρέμβαση για ενίσχυση των τραπεζών

12:33 - 05 Οκτ 2011 | Ειδήσεις
Να επισπευθούν οι διαδικασίες κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών ζητά το ΔΝΤ. Την Πέμπτη η ανακοίνωση του σχεδίου διάσωσης της Dexia. Κρατικοποίηση στο "τραπέζι".
Παρέμβαση για την ενίσχυση των τραπεζών εξετάζει η Ευρώπη. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωπεριφέρειας αποφάσισαν να στηρίξουν με σχέδιο, οι λεπτομέρειες του οποίου βρίσκονται ακόμα υπό διαπραγμάτευση, τις ευρωπαικές τράπεζες, καθώς διαπίστωσαν ότι δεν έχουν πράξει τα απαραίτητα για το χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Όπως άλλωστε δήλωσε ο Κομισιάριος Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν "εντείνεται η άποψη ότι χρειάζεται μία κοινώς αποδεκτή και συντονισμένη προσέγγιση στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα γίνονται πολλά και στα κράτη-μέλη.Υπάρχει μία αίσθηση επείγοντος στους υπουργούς και πρέπει να κινηθούμε".

"Η κεφαλαιακή θέση των ευρωπαϊκών τραπεζών πρέπει να ενισχυθεί ώστε να υπάρξουν μεγαλύτερα περιθώρια ασφαλείας και να μειωθεί η αβεβαιότητα", πρόσθεσε ο ίδιος. "Η κίνηση αυτή θα πρέπει να θεωρηθεί δομικό κομμάτι της ευρείας στρατηγικής της Ε.Ε. για να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη και να ξεπεράσουμε την κρίση".

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, ο οποίος είπε ότι εάν καταστεί απαραίτητο, το Βερολίνο θα πρέπει να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς στήριξης των τραπεζών του 2008.

Οι ανακοινώσεις αυτές προκάλεσαν δυναμικό comeback στις ευρωπαικές τραπεζικές μετοχές στις σημερινές χρηματιστηριακές συναλλαγές των διεθνών χρηματιστηρίων, με BNP Paribas και Deutsche Bank να καταγράφουν σημαντική άνοδο.

Σημειώνεται ότι αναφορικά με τη Dexia, της οποίας η έκθεση στα ελληνικά ομόλογα είναι μεγαλύτερη της χρηματιστηριακής της αξίας, γεγονός που προκαλεί τριγμούς στη μετοχή της και λόγους για υποβάθμιση, Baroin και Noyaer δήλωσαν πως οι γαλλοβελγικές τράπεζες προτίθενται να παράσοχυν ρευστότητα στην τράπεζα.

ΔΝΤ προς Ευρώπη: "Επισπεύστε την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών"

Η Ευρωζώνη πρέπει να επισπεύσει την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, προκειμένου βα αντιμετωπίσει την κρίση χρέους, τονίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η Ευρώπη χρήζει αφενός μίας πιο ολοκληρωμένης δράσης για αναδιάρθρωση και αφετέρου μίας εμπροσθοβαρής κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών, προκειμένου να αντικατασταθεί η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό κλάδο.

Το ΔΝΤ βλέπει την ανάπτυξη στην ευρωζώνη στο 2,3% το 2011 και στο 1,8% το 2012, ενώ βασικό πρόβλημα παραμένει η ζώνη δύο ταχυτήτων, με την οικονομία σε διάφορες χώρες να βρίσκεται σε διαφορετικά στάδια.

Αναφορικά με τη νομισματική πολιτική που ασκείται, το ΔΝΤ σύστησε να υπάρξει κάποια χαλάρωση, καθώς δεν υπάρχουν κίνδυνοι από τον πληθωρισμό. Μάλιστα θεωρεί ότι ο κίνδυνος ύφεσης δεν θα πρέπει να αποκλειστεί γι' αυτό και θα πρέπει να προετοιμαστεί η ΕΚΤ για την αναπροσαρμογή της πολιτικής της.

Την πέμπτη το σχέδιο διάσωσης της Dexia - Στο "τραπέζι" η κρατικοποίηση


Γαλλία και Βέλγιο θα ανακοινώσουν το σχέδιο διάσωσης της Dexia την Πέμπτη, όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Francois Baroin. «Νομίζω ότι αύριο θα έχει βρεθεί λύση, είναι αδιαμφισβήτητο», είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον Baroin, η καλύτερη λύση για τη Dexia είναι αυτή που θα περιλαμβάνει τις Caisse des Depots και Banque Postal.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, Christian Noyer, εξέφρασε την άποψη ότι οι γαλλαικές τράπεζες βρίσκονται σε καλή κατάσταση και ότι οι γαλλοβελγικές κεντρικές τράπεζες θα εξασφαλίσουν ρευστότητα για την Dexia.

«Θα εξασφαλίσουμε ότι υπάρχει επαρκής ρευστότητα... θα δανείσουμε στην Dexia όσα χρειάζεται», δήλωσε ο ίδιος.

Στο μεταξύ, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Βελγίου ανέφερε ότι εκετάζεται η κρατικοποίηση του βελγικού βραχίονα της  γαλλοβελγικής τράπεζας Dexia.

"Μία από τις πιθανότητες για την εξυγίανση της Dexia Bank Belgium είναι να  διασφαλίσουμε κάποια στιγμή ότι θα αναλάβει τον έλεγχό της η κυβέρνηση, " δήλωσε  στο βελγικό ραδιόφωνο ο Yves Leterme.

Ο Leterme είπε επίσης ότι οι εγγυήσεις που σχεδιάζει να δώσει το βελγικό Δημόσιο  στην Dexia δεν αποτελούν κίνδυνο για το Βέλγιο και ότι ενώ η  κρατικοποίηση θα επηρέαζε το δημόσιο χρέος του Βελγίου, η αύξησή του θα ήταν  "μάλλον περιορισμένη".
Τελευταία τροποποίηση στις 13:01 - 05 Οκτ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.