ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερμανία: Μικρότερη του αναμενόμενου η αύξηση των τιμών των εισαγόμενων αγαθών

12:51 - 25 Ιουλ 2006 | Ειδήσεις
Ανακόπηκε απροσδόκητα τον Ιούνιο η αλματώδης άνοδος των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων στη Γερμανία, την ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, παρά το γεγονός ότι οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων και των πρώτων υλών εξακολουθούν να είναι ακριβές, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας, Destatis.

Οι Γερμανοί εισαγωγείς πλήρωσαν 5,6% πιο ακριβά, συγκριτικά με τον περσινό Ιούνιο, τα προϊόντα που έφεραν στη χώρα τους, έναντι αύξησης 7,5%, το Μάιο. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι σε μηνιαία βάση (Μάιος - Ιούνιος), οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων υποχώρησαν κατά 0,2%.

Ο λόγος, σύμφωνα με τους αναλυτές της Destatis, είναι κυρίως η υποχώρηση σε ετήσια βάση των τιμών των ευγενών μετάλλων (πάνω από 11%), των μη σιδηρούχων ορυκτών (σχεδόν 7%) αλλά και πρώτων υλών όπως ο χαλκός (περί το 10%). Στον αντίποδα, μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται στις τιμές των ενεργειακών προϊόντων (φυσικό αέριο +42%, πετρέλαιο +25%).

    Σε ό,τι αφορά στις τιμές των εξαγόμενων από τη Γερμανία προϊόντων, τα στοιχεία της Destatis δείχνουν πως αυτές παρέμειναν τον Ιούνιο σχεδόν σταθερές σε σύγκριση με το Μάιο, ενώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα της περσινής χρονιάς εμφανίζονται αυξημένες κατά 2,5%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.