ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ok από Μάλτα για τη διεύρυνση του ΕΤΧΣ - Σήμερα η ψηφοφορία στη Σλοβακία

08:56 - 11 Οκτ 2011 | Ειδήσεις
To Koινοβούλιο της Μάλτας έδωσε το "πράσινο φως" για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), σύμφωνα με τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου.
Όπως είχε αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου, η διεύρυνση του EFSF, πρέπει να επικυρωθεί και από τις 17 χώρες-μέλη της ευρωζώνης. Σημειώνεται, ότι σήμερα αναμένεται η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της Σλοβακίας, της μόνης χώρας, που δεν έχει προχωρήσει στην έγκριση.

Τη Δευτέρα η πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ιβέτα Ραντιτσόβα, απείλησε με παραίτηση αν ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός του οποίου ηγείται δεν καταλήξει σε συμφωνία για τη διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν χθες χωρίς αποτέλεσμα, ωστόσο θα συνεχιστούν και σήμερα, πριν από την προγραμματισμένη ψηφοφορία για το θέμα στη Βουλή.

"Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση η σημερινή ψηφοφορία για το ΕΤΧΣ"


Η πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ιβέτα Ραντιτσόβα ανακοίνωσε ότι θα συνδέσει το μέλλον της κυβέρνησής της με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο σλοβακικό κοινοβούλιο για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

"Ανακοίνωσα στους εταίρους μου του συνασπισμού ότι καθιστώ τη σημερινή ψηφοφορία για το μέλλον μας στην Ευρώπη θέμα εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή μας. Η πρωθυπουργός δεν μπορεί να δεχθεί μία απομόνωση της Σλοβακίας", δήλωσε η Ιβέτα Ραντιτσόβα.

"Λυπάμαι που ένας εταίρος του συνασπισμού μας δεν έχει αποδεχθεί την προσφορά ενός εν δυνάμει συμβιβασμού", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας αναφερόμενη στο μικρό κίνημα Ελευθερία και Αλληλεγγύη που απειλεί να τορπιλίσει τη σημερινή ψηφοφορία.

Μία αρνητική ψήφος του σλοβακικού κοινοβουλίου θα παρέλυε τους μηχανισμούς χρηματοπιστωτικής στήριξης που αποφασίσθηκαν στις 21 Ιουλίου κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Μπρατισλάβα διαθέτει 79 από τις 150 έδρες του σλοβακικού κοινοβουλίου και , κατά συνέπεια, δεν διαθέτει ικανή πλειοψηφία χωρίς της ψήφους του κινήματος Ελευθερία και Αλληλεγγύη.
Τελευταία τροποποίηση στις 12:31 - 11 Οκτ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.