ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σινορωσικές συμφωνίες 7 δισ. δολ - Κοντά σε οριστική συμφωνία για το φυσικό αέριο

13:13 - 12 Οκτ 2011 | Ειδήσεις
Συμφωνίες ύψους 7 δισ. δολαρίων υπέγραψαν ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο, στη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της επίσκεψης του Ρώσου ηγέτη στο Πεκίνο. Ο Χου χαιρέτισε έναν «παλιό φίλο της Κίνας», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο Κινέζος πρόεδρος χαρακτήρισε «παραγωγική» την επίσκεψη του Πούτιν μετά τις συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και της υψηλής τεχνολογίας.

Νωρίτερα, ο Πούτιν είχε συναντηθεί με τον Γου Μπανγκουό, τον δεύτερο στην ιεραρχία του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος.

Οι δύο χώρες «είναι κοντά στη τελευταία φάση του έργου για την προμήθεια του φυσικού αερίου στην κινεζική αγορά» δήλωσε την Τρίτη ο Πούτιν σε δημοσιογράφους.

Ο ρωσικός όμιλος Gazprom και ο κινεζικός China National Petroleum Company (CNPC) υπέγραψαν το 2009 συμφωνία-πλαίσιο για την προμήθεια σχεδόν 70 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα τα επόμενα 30 χρόνια.

Ωστόσο καμιά καθοριστική συμφωνία δεν υπογράφηκε ακόμη, καθώς οι συνομιλίες μεταξύ των δυο πλευρών έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο εξαιτίας διαφωνίας ως προς την τιμή του φυσικού αερίου.

Μια επίσκεψη του προέδρου Χου τον περασμένο Ιούνιο στη Μόσχα δεν είχε επιτρέψει την προώθηση του φακέλου αυτού.

Η Ρωσία είναι η πρώτη χώρα στην παραγωγή ενέργειας παγκοσμίως και η Κίνα ο πρώτος καταναλωτής της.

Στην πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του στις προεδρικές εκλογές του 2012, ο Πούτιν είναι επικεφαλής 160μελούς αντιπροσωπείας, στην οποία μετέχουν διοικητές μεγάλων ρωσικών ομίλων.

Η Κίνα και η Ρωσία, οι ανταλλαγές των οποίων αναμένεται να φθάσουν τα 70 ίσως τα 80 δισεκατομμύρια, φιλοδοξούν να τις αυξήσουν σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2015 και σε 200 δισεκατομμύρια το 2020, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ρωσικής κυβέρνησης.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.