ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κ.Ράις: 'Θα επιβάλλουμε μια νέα Μέση Ανατολή'

16:15 - 25 Ιουλ 2006 | Ειδήσεις
Απόσυρση της Χεσμπολάχ από τα σύνορα με το Ισραήλ σε συνδυασμό με την ανάπτυξη διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή ζήτησε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις προκειμένου να επιτευχθεί εκεχειρία, μετά τη συνάντησή της με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ. «Είναι καιρός για μία νέα Μέση Ανατολή. Είναι καιρός να πούμε σε όσους δεν θέλουν μία νέα Μέση Ανατολή ότι θα υπερισχύσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά η Ράις.
Από την πλευρά του ο Ολμέρτ τόνισε πως η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ στο Λίβανο. «Δεν πολεμάμε την κυβέρνηση του Λιβάνου ή το λιβανικό λαό. Πολεμάμε εναντίον της Χεζμπολάχ» επισήμανε. «Κάνουμε χρήση του απολύτως βασικού δικαιώματος της αυτοάμυνας» προσέθεσε ο Ολμέρτ.

Πολύ δύσκολη χαρακτήρισε νωρίτερα τη συγκυρία για Λιβανέζους, Παλαιστινίους και Ισραηλινούς η Κοντολίζα Ράις, που συνεχίζει τις διπλωματικές επαφές στη Μέση Ανατολή.

Η Ράις θα συναντηθεί και με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς. Η Αμερικανίδα υπουργός τόνισε -στη συνάντηση με την Ισραηλινή ομόλογό της- πως ένας διακανονισμός για τον τερματισμό των συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της λιβανικής Χεζμπολάχ θα πρέπει να ανταποκρίνεται σε αυτά που οι ΗΠΑ θεωρούν ότι αποτελούν τις πρωταρχικές αιτίες της κρίσης.

Από την πλευρά της η Τζίπι Λίβνι δήλωσε πως «ο ελεύθερος κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μία απειλή. Στόχος της Χεζμπολάχ είναι να βάλει φωτιά και να αιματοκυλήσει τον κόσμο, και εμείς δεν πρόκειται να την αφήσουμε να το κάνει».

Σημειώνεται ότι η Κοντολίζα Ράις θα συμμετάσχει και στη διεθνή διάσκεψη της Ρώμης για το Μεσανατολικό, που αρχίζει την Τετάρτη. Βασικό θέμα συζήτησης στη διάσκεψη, στην οποία θα συμμετάσχουν ανώτεροι διπλωμάτες από τη διεθνή κοινότητα, είναι η ανάπτυξη μιας νέας διεθνούς δύναμης στο νότιο Λίβανο για να δοθεί τέλος στις συγκρούσεις. Τα Ηνωμένα Έθνη διαθέτουν ήδη μία ειρηνευτική δύναμη 2.000 ανδρών (UNIFIL) στην περιοχή, η αποστολή της οποίας είναι οι περιπολίες των συνόρων.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας Χαβιέρ Σολάνα τόνισε ότι η ανάπτυξη μιας νέας διεθνούς δύναμης είναι ένα δύσκολο, αλλά κρίσιμο μέρος μιας συνολικής λύσης για την πολιτική αστάθεια του Λιβάνου.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.