ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Haircut και στα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ;

18:44 - 24 Οκτ 2011 | Ειδήσεις
Ρόλο αμερικανικού TARP επιφυλάσσουν στον EFSF οι Ευρωπαίοι. Στο 1 τρισ. ευρώ τα κεφάλαια;
Τη δυνατότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συμμετάσχει στην «ελάφρυνση» του ελληνικού χρέους φαίνεται ότι εξετάζουν οι Ευρωπαίοι, στην προσπάθεια τους να θέσουν υπό έλεγχο το καλπάζων ελληνικό χρέος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν, μόνο με τη συμμετοχή των ιδιωτών, δηλαδή των πιστωτών – τραπεζών της Ελλάδας, ένα haircut της τάξεως του 50% θα έχει μικρό όφελος στη μείωση του χρέους. Το σχέδιο που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να συμμετάσχει και η ΕΚΤ, με μικρότερο ποσοστό σε σχέση με τους υπολοίπους. Με αυτήν την κίνηση θα δώσουν ένα κίνητρο στους ιδιώτες πιστωτές να συμμετάσχουν, ενώ την ίδια ώρα οι απώλειες της ΕΚΤ θα είναι οριακές αφού ούτως ή άλλως έχει ήδη αγοράσει ελληνικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά με σημαντικό discount.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις διαρροές, Γαλλία και Γερμανία έχουν αρχίσει να βρίσκουν σημεία τομής, ενώ ο ρόλος του EFSF έχει αρχίσει να βρίσκει πολλά σημεία διεύρυνσης. Ο EFSF θα αναλάβει και το ρόλο της στήριξης του τραπεζικού κλάδου, με τις ανάγκες του εγχειρήματος να τοποθετούνται στα 110 δις. ευρώ. Οι τράπεζες θα καταβάλλουν ετησίως στο EFSF τόκους για την κεφαλαιακή ενίσχυση που έλαβαν. Παράλληλα  αν δεν είναι σε θέση να επιστρέψουν στο ΕFSF τα κεφάλαια με  τα οποία ενισχύθηκαν εντός συγκεκριμένης χρονικής προθεσμίας που θα τεθεί, τότε οι μετοχές θα μετατρέπονται σε κοινές και το EFSF θα μπορεί να τις πουλήσει.

Η Γερμανία εμφανίζεται πρόθυμη για την ενίσχυση των διαθέσιμων πόρων του EFSF σε πάνω από 1 τρις ευρώ (1,39 τρις δολ), αναφέρει την ίδια ώρα σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Associated Press, επικαλούμενο γερμανικές κυβερνητικές πηγές.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο ηγέτης του γερμανικού κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών Frank-Walter Steinmeier δηλώνει ότι η μόχλευση του EFSF θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω ενός συνδυασμού μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της μετατροπής του μηχανισμού σε ασφαλιστή ομολόγων, ή ακόμη και της συμμετοχής θεσμών όπως το ΔΝΤ.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:17 - 24 Οκτ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.