ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φήμες για παραίτηση Μπερλουσκόνι

11:37 - 07 Νοε 2011 | Ειδήσεις
Διαψεύδει τις φήμες ο Μπερλουσκόνι. Χάνει την πλειοψηφία η κυβέρνησή του. Σε επίπεδα ρεκόρ οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων. Στο πρωτοφανές 6,543%.
Ανεβαίνει το χρηματιστήριο του Μιλάνου μετά τις φήμες που κυκλοφόρησαν για επικείμενη παραίτηση του ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Δύο έγκυροι δημοσιογράφοι, του περιβάλλοντος του ιταλού πρωθυπουργού δήλωσαν χωριστά ότι επίκειται η παραίτηση του Μπερλουσκόνι.

"Το ότι ο Σίλβιο Μπρλουσκόνι παραιτείται είναι πλέον σαφές σε όλους, είναι ζήτημα ωρών, λεπτών, σύμφωνα με ορισμένους", δήλωσε ο Τζουλιάνο Φεράρα, διευθυντής της εφημερίδας Il Foglio, στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Παράλληλα, ο Φράνκο Μπέκις δήλωσε στο Twitter ότι επίκειται η παραίτηση Μπερλουσκόνι.

Διαψεύδει ο Μπερλουσκόνι


Λίγη ώρα αργότερα ήλθε η επίσημη διάψευση με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να χαρακτηρίζει μέσω συνεργατών του αβάσιμες τις φήμες περί παραίτησης -παρόλο που και η Λέγκα του Βορρά, ο κυβερνητικός του εταίρος στη Βουλή, αναγνωρίζει ότι πλειοψηφία πλέον δεν υπάρχει.

«Μίλησα πριν από λίγα λεπτά με τον πρόεδρο [του Συμβουλίου] Μπερλουσκόνι, ο οποίος μου είπε ότι οι φήμες περί παραίτησης στερούνται βάσης» δήλωσε ο Φαμπρίτζιο Τσικίτο, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Λαού της Ελευθερίας.

Η διάψευση αναρτήθηκε και στη σελίδα του Ιταλού πρωθυπουργού στο Facebook -«οι φήμες περί παραίτησής μου είναι αβάσιμες».

Ενδεικτική του όλου κλίματος πολιτικής αβεβαιότητας είναι, ωστόσο, η σύντομη δήλωση του Ιταλού υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργό Τζιάνι Λέτα, που προβάλλεται από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

«Κατά τη μετάβαση από την μια κυβέρνηση στην άλλη, οι δεσμεύσεις δεν αλλάζουν, συνεχίζουν να υφίστανται. Πρόκειται για την αρχή που προβλέπει της συνέχεια της διοίκησης» δήλωσε ο Λέτα, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Τζιάνι Λέτα θεωρείται από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του Καβαλιέρε και το όνομά του συγκαταλέγεται στην λίστα των νέων πιθανών πρωθυπουργών που δημοσιεύει ο Τύπος. Ο ίδιος θέλησε, πάντως, να ξεκαθαρίσει ότι «δεν εύχεται να υπάρξουν εξελίξεις που να αφορούν την κυβέρνηση».

Σε ύψη ρεκόρ τα ιταλικά spreads


Στο μεταξύ, σπάνε όλα τα κοντέρ οι αποδόσεις των δεκαετών ιταλικών ομολόγων στις σημερινές συναλλαγές των ξένων χρηματιστηρίων, αγγίζοντας το υψηλό πρωτοφανές επίπεδο του 6,543%, εξέλιξη που φέρνει το ΔΝΤ στη γειτονική χώρα μία ώρα αρχύτερα.

Η απόδοση ενός ομολόγου ακολουθεί πορεία αντίστροφη της τιμής του και αντικατοπτρίζει το κόστος δανεισμού του εκδότη.

Υπενθυμίζεται ότι στις συναλλαγές της προηγουμένη Παρασκευής, η απόδοση των ιταλικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας διαμορφωνόταν στο 6,371%.

Την ίδια ώρα, οραική άνοδο παρουσιάζουν τα spread της υπόλοιπης ευρωπεριφέρειας, με το ελληνικό να διαμορφώνεται στις 2.497 μ.β. (+2,07 μ.β.), το ιρλανδικό στις 643 μ.β. (+0,05 μ.β.), το πορτογαλικό στις 1.010 μ.β. (+0,00 μ.β.) και το ισπανικό στις 388 μ.β. (+7,57 μ.β.).

Παράλληλα, στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,53% και διαμορφώνεται στα 1,3717 δολάρια.
Το ευρώ βρίσκεται στα 107,070 γεν, στο 0,8574 με τη στερλίνα και στο 1,2346 με το ελβετικό Φράγκο.

Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,10% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 78,142 γεν.

Το δολάριο βρίσκεται στο 1,5984 με τη στερλίνα και στο 0,8984 με το ελβετικό φράγκο.

Από την πλευρά του, ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, αναφερόμενος στην πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας, δήλωσε, σε εκπομπή του τηλεοπτικού καναλιού Rai Τre, ότι η κυβέρνηση, κατά την άποψή του, δεν διαθέτει, πλέον, την αναγκαία πλειοψηφία στην βουλή. "Τις ημέρες αυτές, μίλησα με τον Μπερλουσκόνι και μου δόθηκε η εντύπωση ότι δεν εννοεί να παραιτηθεί. Δεδομένων και των εξελίξεων, πιστεύω ότι, πιθανότατα, η πλειοψηφία, στο κοινοβούλιο, έπαψε να υφίσταται, κάτι που σημαίνει ότι δεν πρέπει να συνεχίσουμε να επιμένουμε άσκοπα", τόνισε ο Μαρόνι.

Στο μεταξύ, ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών, από τα κύρια στελέχη της Λέγκα του Βορρά, πρόσθεσε: "Πρέπει να προχωρήσουμε , και επίσημα, στην διαπίστωση, ότι πολλοί βουλευτές που εκλέχθηκαν με την κυβέρνησή μας αποφάσισαν να περάσουν στην αντιπολίτευση. Ας ζητήσουμε, λοιπόν, να εκφρασθεί και πάλι ο κυρίαρχος λαός, διότι αυτοί είναι οι κανόνες της Δημοκρατίας".

Σύμφωνα με τον Ρομπέρτο Μαρόνι, πάντως, "η Λέγκα θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά τα προβλήματα θα προέλθουν από το μπερλουσκονικό κόμμα Λαός της Ελευθερίας, που εγκαταλείπεται καθημερινώς από τους βουλευτές του".

Αργά χθες βράδυ, στο μεταξύ, και η βουλευτίνα και τηλεπαρουσιάστρια Γκαμπριέλλα Καρλούτσι αποφάσισε να διαχωρίσει την θέση της από τον "Λαό της Ελευθερίας" και να προσχωρήσει στην κοινοβουλευτική ομάδα του κεντρώου κόμματος Udc. "Τάσσομαι υπέρ μιας κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής. Δεν ενημέρωσα, όμως, τον Σίλβιο, διότι τον αγαπώ", δήλωσε η Καρλούτσι.

Σύμφωνα, πάντως, με πολιτικούς παρατηρητές, οι δυσαρεστημένοι βουλευτές που σκέπτονται να εγκαταλείψουν τον "Καβαλιέρε", φθάνουν, συνολικά, τους σαράντα, ενώ δεν αποκλείεται, τελικώς, ο Σίβιο Μπερλουσκόνι, να δημιουργήσει ένα νέο, μικρότερο κόμμα, μόνο με τους στενότερους συνεργάτες του.

Κύριος στόχος του μεγιστάνα-πρωθυπουργού, θα ήταν, σε αυτή την περίπτωση, η εξασφάλιση της δικαστικής ατιμωρησίας για όλες τις υποθέσεις του, που εκκρεμούν.

Την περασμένη νύχτα, οι ιθύνοντες της κεντροδεξιάς πλειοψηφίας, ξανασυναντήθηκαν με τον ιταλό πρωθυπουργό, για μια νέα ανάλυση και συνεκτίμηση της όλης κατάστασης.

Σύμφωνα, τέλος, με την εφημερίδα "Κορριέρε Ντέλλα Σέρα", τα πιθανότερα πολιτικά σενάρια είναι πέντε: το πρώτο προβλέπει κυβέρνηση τεχνοκρατών με πρωθυπουργό των πρώην ευρωπαίο επίτροπο Μάριο Μόντι. Το δεύτερο σενάριο κάνει λόγο για νέα κυβέρνηση του κόμματος του Μπερλουσκόνι, μαζί με το χριστιανοδημοκρατικό κέντρο, αλλά με καινούριο πρωθυπουργό. Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, το πολύ για τον Ιανουάριο, είναι ο βασικός κορμός του τρίτου σεναρίου προβλέψεων της "Κορριέρε". Ενώ τα τελευταία δυο, που μοιάζουν πιο ανίσχυρα, <<βλέπουν>> συγκρότηση πολιτικής κυβέρνησης με την συμμετοχή όλων των κομμάτων, ή την παραμονή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην πρωθυπουργία με την σημερινή του πλειοψηφία.
Τελευταία τροποποίηση στις 20:52 - 07 Νοε 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.