ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην κόψη του ξυραφιού η Ιταλία!

12:24 - 08 Νοε 2011 | Ειδήσεις
Κρίσιμη ψηφοφορία για τον "Καβαλιέρε"."Σίλβιο, παραιτήσου" λέει ο σύμμαχος του Ουμπέρτο Μπόσι. Σε απαγορευτικά επίπεδα οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων. Στάση αναμονής από τις αγορές...
Στην κόψη του ξυραφιού η ιταλική κυβέρνηση, λόγω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων που "τρέχουν" στη χώρα, την ώρα που η Ευρώπη κρατά στάση αναμονής για την κρίσιμη ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί την ιταλική Βουλή ως προς την ψήφιση του ισολογισμού του 2010, από την οποία θα εξαρτηθεί άμεσα και η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο πιο στενός σύμμαχος του ιταλού πρωθυπουργού, ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά Ουμπέρτο Μπόσι, κάλεσε σήμερα τον ιταλό πρωθυπουργό να παραιτηθεί υποκύπτοντας στις έντονες πολιτικές πιέσεις καθώς και στις πιέσεις των αγορών.

Υπενθυμίζεται, ότι χθες έντονες φήμες για παραίτηση του Καβαλιέρε έκαναν το γύρο των ξένων μέσων ενημέρωσης, προκαλώντας ρευστοποιήσεις και μεταβλητότητα στα διεθνή χρηματιστήρια, τη στιγμή που οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων είχαν "αναρριχηθεί" σε επίπεδα ρεκόρ, στο πρωτοφανεές 6,543%.

Στις σημερινές συναλλαγές των ξένων χρηματιστηρίων, οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων διατηρούνται στα τρέχοντα επίπεδα, ενώ παράλληλα τα spread της υπόλοιπης ευρωπεριφέρειας κινούνται σταθεροποιητικά.

Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου διαπραγματεύεται στο 6,65%, έχοντας όμως νωρίτερα αγγίξει έως και το 6,72%. Η απόδοση του 2ετούς ιταλικού τίτλου διαμορφώνεται στο 6,22%.

Παράλληλα, στις 134 μονάδες βάσης το spread του γαλλικού 10ετούς ομολόγου, με την απόδοσή του στο 3,16%, ενώ το spread του ισπανικού 10ετούς διαμορφώνεται στις 395 μ.β. με απόδοση 5,67%.

Το spread του πορτογαλικού 10ετούς κινείται στις 1.038 μ.β. (12,11%) και του ιρλανδικού στις 654 μ.β. (8,26%).

Στο μεταξύ, την άποψη ότι η ιταλική οικονομία είναι υπερβολικά μεγάλη, ώστε η χώρα να έχει τη δυνατότητα να στηριχθεί με ένα σχέδιο διάσωσης σε περίπτωση χρεωκοπίας, εξέφρασε σήμερα η αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ.

"Η Ιταλία γνωρίζει ότι δεδομένου του μεγέθους της χώρας δεν μπορεί να ελπίζει σε εξωτερική βοήθεια, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες στην Ιταλία αυτήν τη στιγμή", δήλωσε η Μαρία Φέκτερ προσερχόμενη στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Η Ιταλία, η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης, κινδυνεύει να βρεθεί στη δίνη της κρίσης χρέους με την εκτίναξη του κόστους δανεισμού της στις αγορές.

Η απόφαση των χωρών της ευρωζώνης για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στα 1.000 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω μόχλευσης, έχει ως στόχο την αποφυγή της μετάδοσης της κρίσης χρέους της Ελλάδας στην Ιταλία, η οποία θα τορπίλιζε το σύνολο της ευρωζώνης.

Η Ιταλία, πιεζόμενη από τους ευρωπαίους εταίρους της να τηρήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικών περικοπών, θα τελεί πλέον υπό την επιτήρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Τελευταία τροποποίηση στις 16:07 - 08 Νοε 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.