ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πέφτει ο Μπερλουσκόνι;

18:22 - 08 Νοε 2011 | Ειδήσεις
Ενώ εγκρίθηκε από το Ιταλικό κοινοβούλιο ο προϋπολογισμός του 2012, η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι έχασε την πλειοψηφία, με σημαντικές πλέον πιθανότητες να προκληθούν κρίσιμες πολιτικές εξελίξεις.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ηττήθηκε στην ουσία στην ιταλική βουλή καθώς στην ψηφοφορία για την έγκριση του ισολογισμού δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία λαμβάνοντας 308 ψήφους (για την απόλυτη πλειοψηφία απαιτούνταν 316 ψήφοι). Προς το παρόν, πάντως, ο «Καβαλιέρε» αρνείται να παραιτηθεί πιστεύοντας πως, για μια ακόμα φορά, θα καταφέρει να βγει αλώβητος, λαμβάνοντας ψήφο εμπιστοσύνης.

Η αντιπολίτευση ήδη του ζήτησε να παραιτηθεί.
«Η κυβέρνηση δεν έχει την πλειοψηφία σε αυτή τη βουλή», σχολίασε αμέσως ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι, επικεφαλής του Δημοκρατικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά του ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα παραιτηθεί, αμέσως μόλις υπερψηφιστεί από το ιταλικό κοινοβούλιο ο  προϋπολογισμός, στον οποίο θα ενσωματωθούν τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής  για τα οποία έχει δεσμευτεί στους Ευρωπαίους εταίρους του.

Με τη δήλωση αυτή ο ίδιος ο Πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ανακοίνωσε τις προθέσεις του Καβαλιέρε, λίγη ώρα μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Ιταλό πρωθυπουργό  στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο πιο στενός σύμμαχος του ιταλού πρωθυπουργού, ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά Ουμπέρτο Μπόσι, κάλεσε σήμερα τον ιταλό πρωθυπουργό να παραιτηθεί υποκύπτοντας στις έντονες πολιτικές πιέσεις καθώς και στις πιέσεις των αγορών.

Υπενθυμίζεται, ότι χθες έντονες φήμες για παραίτηση του Καβαλιέρε έκαναν το γύρο των ξένων μέσων ενημέρωσης, προκαλώντας ρευστοποιήσεις και μεταβλητότητα στα διεθνή χρηματιστήρια, τη στιγμή που οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων είχαν "αναρριχηθεί" σε επίπεδα ρεκόρ, στο πρωτοφανεές 6,543%.

Στο μεταξύ, την άποψη ότι η ιταλική οικονομία είναι υπερβολικά μεγάλη, ώστε η χώρα να έχει τη δυνατότητα να στηριχθεί με ένα σχέδιο διάσωσης σε περίπτωση χρεωκοπίας, εξέφρασε σήμερα η αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ.

"Η Ιταλία γνωρίζει ότι δεδομένου του μεγέθους της χώρας δεν μπορεί να ελπίζει σε εξωτερική βοήθεια, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες στην Ιταλία αυτήν τη στιγμή", δήλωσε η Μαρία Φέκτερ προσερχόμενη στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Η Ιταλία, η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης, κινδυνεύει να βρεθεί στη δίνη της κρίσης χρέους με την εκτίναξη του κόστους δανεισμού της στις αγορές.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:25 - 08 Νοε 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.