ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προ του Ρουβίκωνα ο Μόντι

02:54 - 14 Νοε 2011 | Ειδήσεις
Επιτόκιο-φωτιά στη δημοπρασία πενταετών ομολόγων.Επιμένουν οι αναλυτές για ευρωπαϊκή λύση-«μπαζούκα». Ώρα αποφάσεων στην Ευρώπη.
Με συνταγή...Ελλάδας και τεχνοκράτη πρωθυπουργό βαδίζει πλέον η Ιταλία κάνοντας εν τέλει το χατίρι των αγορών οι οποίες, με τα spreads να καλπάζουν και το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων να αγγίζει ακόμη και το «σημείο χωρίς επιστροφή» του 7,43%, είχαν φέρει την Ευρώπη προ ενός πολύ δύσκολου ερωτήματος: «Η Ιταλία είναι πολύ μεγάλη για να σωθεί, ή πολύ μεγάλη για να αφεθεί να «σκάσει»»;

Το πρώτο επιθυμητό βήμα που κατευνάσει κάπως το κλίμα επετεύχθη, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχοντας γλιτώσει από 106 δικαστικές περιπέτειες υπέκυψε στις πιέσεις αγορών και Βρυξελλών,ενώ ο Μάριο Μόντι έλαβε χθες το βράδυ εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Τζίορτζο Ναπολιτάνο. Έχει μάλιστα ήδη συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και στελέχη των περισσότερων ιταλικών κομμάτων προετοιμάζοντας το έδαφος γαι την ομαλή μετάβαση στην επόμενη κυβέρνηση.

Βγαίνοντας χθες το πρωί μάλιστα από το ξενοδοχείο όπου διαμένει στη Ρώμη και δεχόμενος βροχή ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους που τον περίμεναν, ο Μάριο Μόντι αρκέστηκε να απαντήσει "Δείτε τι θαυμάσια ημέρα έχει"..

Η "επόμενη μέρα" για την Ιταλία πάντως ούτε θαυμάσια ούτε εύκολη είναι για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης λόγω της αλλαγής στο πολιτικό σκηνικό. Η Ιταλία έχει αντιμετωπίσει ωριμάνσεις ομολόγων ύψους 30,5 δισ. τον Νοέμβριο και 20,5 δισ. το Δεκέμβριο, ενώ για το 2012 το αντίστοιχο ποσό αγγίζει τα 300 δισ. ευρώ, ενώ γύρω στα 88 δισ. ευρώ ανέρχονται οι αντίστοιχες υποχρεώσεις των πέντε μεγαλύτερων ιταλικών τραπεζών (UniCredit, Banca Monte di Paschi di Siena, UBI Banca, Banco Popolare, Intesa SanPaolo)!

Δεδομένων των συνθηκών αυτών, η Ιταλία για να διατηρήσει σε βιώσιμο επίπεδο το χρέος της και να μην αναγκαστεί να καταφύγει σε εξωγενή βοήθεια θα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα γύρω στο 6%. Ειδάλλως θα αναγκαστεί να καταφύγει σε εξωγενή βοήθεια επιφέροντας σημαντικές ανακατατάξεις σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, καθότι το EFSF αποτελεί «φυσοκάλαμο» απέναντι στην ιταλική κρίση ενώ ένα πακέτο τριετούς στήριξης για τη γειτονική χώρα μπορεί να ανέλθει γύρω στα 650 δισ. ευρώ.
Ειδάλλως, αν ακουστεί το "μπαμ", οι παρενέργειες θα είναι τεράστιες για την παγκπόσμια οικονομία δεδομένου ότι η έκθεση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος στη γειτονική χώρα αγγίζει τα 900 δισ. δολάρια.Η έκθεση των γαλλικών τραπεζών είναι η μεγαλύτερη και διαμορφώνεται στα 411 δισ.δολάρια, των γερμανικών στα 165 δισ.δολάρια, των βρετανικών στα 68,9 δισ. δολάρια, των ολλανδικών στα 49 δισ. , των αμερικάνικων στα 44,1 δισ. , των ιαπωνικών στα 41 δισ., των ισπανικών στα 36 δισ. και των βελγικών στα 25 δισ. δολάρια.

Οι αναλυτές μάλιστα δε δείχνουν ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στην ανάνηψη της Ιταλίας. Προ ημερών, η Barclays σε έκθεση της επεσήμαινε πως το «game over» είναι προ των πυλών και μόνο η ΕΚΤ μπορεί να κάνει κάτι για την αποτροπή του. Η Citi από την πλευρά της μιλάει για το ιταλικό «endgame» αναφέροντας πως «η στιγμή που ακόμη γινόταν η Ιταλία να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών έχει περάσει ήδη από τον περασμένο Ιούλιο» και μιλώντας για την ώρα των αποφάσεων στην Ευρώπη...

Ιταλία: Με επιτόκιο - "φωτιά" άντλησε 3 δισ. ευρώ μέσω 5ετών ομολόγων


Με επιτόκιο - "φωτιά" το ιταλικό Δημόσιο άντλησε το συνολικό ποσό των 3 δισ. ευρώ μέσω της σημερινής δημοπρασίας 5ετών ομολόγων.

Ειδικότερα, η μέση απόδοση διαμορφώθηκε στο 6,29%, από 5,3% στην προηγούμενη δημοπρασία. Πρόκειται για το υψηλότερο κόστος δανεισμού για την Ιταλία από την εισαγωγή του ευρώ.

Η προσφορά καλύφθηκε κατά 1,469 φορές.

Δημήτρης Κώτσος
[email protected]
Τελευταία τροποποίηση στις 15:46 - 14 Νοε 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.