ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εντείνονται οι διεργασίες για το σχηματισμό της ιταλικής κυβέρνησης

19:09 - 14 Νοε 2011 | Ειδήσεις
Σε ρυθμούς Ελλάδας και οι πολιτικές εξελίξεις στη Ιταλία. Ξεκίνησε σήμερα τις διαβουλεύσεις με άλλα κόμματα, για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, ο νέος ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι. Ο ιταλός πρώην επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας από έναν κουρασμένο συνασπισμό εξουσία υπό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Τώρα πρέπει να δημιουργηθούν νέες πολιτικές συμμαχίες, προκειμένου ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός να σχηματίσει τη κυβέρνηση του, η οποία, από τα σπάργανα της ακόμα πρέπει να αντιμετωπίσει πληθώρα προβλημάτων, πολιτικών και οικονομικών, υπό την πίεση των διεθνών αγορών αλλά και των ευρωπαίων εταιρών, οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία τους για τη τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.
Oι  προσδοκίες για τη νέα κυβέρνηση είναι πολλές, οι απόψεις όμως διχασμένες. Σύμφωνα με το πρόεδρο της Ιταλικής Βουλής και επικεφαλής του μικρού κόμματος ‘’Μέλλον και Ελευθερίας’’ Τζανφράκο Φίνι, η ψήφο εμπιστοσύνης προς της κυβέρνηση Μόντι αναμένεται μέχρι τη Παρασκευή . ‘’Ο Μόντι πρέπει να λύσει και προβλήματα πολιτικού χαρακτήρα, το θέμα δεν είναι μόνο η λίστα των υπουργών, αυτή είναι το απλούστερο απ΄ όσα πρέπει να γίνουν», τόνισε ο Φίνι. Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε ευχαριστημένος από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία , εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον Μόντι και την πεποίθηση του ότι η Ιταλία θα ξεπεράσει τις δυσκολίες .

Αντίθετα, την ανησυχία τους εκφράζουν αναλυτές και Τύπος, τόσο για τη σταθερότητα της νέας κυβέρνησης, όσο και για τα μέτρα που καλείται να εφαρμόσει, τα οποία είναι παρόμοια μα αυτά που επιβλήθηκαν στην ελληνική οικονομία.. Ο πρώην επίτροπος της ΕΕ, Μόντι   επιθυμεί να συμπεριλάβει στα πρώτα μέτρα άμεσης εφαρμογής, την επιβολή συνολικού φόρου επί των εισοδημάτων και της ακίνητης περιουσίας, την επαναφορά του φόρου ακινήτων (που είχε καταργήσει η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι) και την αύξηση της συντάξιμης ηλικίας, ενώ ο Τύπος εκφράζει τις ανησυχίες του για πιθανά νέα μέτρα ύψους 25 δισεκατομμυρίων, προκειμένου η Ιταλία να ανταπεξέλθει στις δανειακές της ανάγκες. Επίσης το κόμμα του Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι η διάρκεια της νέας  κυβέρνηση θα εξαρτηθεί από το πρόγραμμα της.

Από τα άμεσες προκλήσεις της κυβέρνηση Μόντι θα είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο φόρος ακινήτων πράγματα στα οποία αντιδρά το ΄΄Λαός της Ελευθερίας ‘’ , αλλά και ο καθορισμός της διάρκειας της. Σε όλα αυτά υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Σε αντίθετη περίπτωση ο ‘’ευρωπαίος’’ Μόντι θα συνεχίσει μέχρι τις επόμενες εκλογές, τον Απρίλιο του 201
Τελευταία τροποποίηση στις 19:50 - 14 Νοε 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.