ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παπαδήμος προς Σαμαρά: "Βάλε την υπογραφή επιτέλους"

14:43 - 22 Νοε 2011 | Ειδήσεις
Μαραθώνιος διαβουλεύσεων σε Λουξεμβούργο και Φρανκφούρτη.Τη δυνατότητα παρέμβασης στους εθνικούς προϋπολογισμούς ζητά η Κομισιόν. Πρώτα οι υπογραφές, μετά η έκτη δόση, λέει ο Γιούνκερ.
Μπαράζ επαφών έχει από το πρωί ο πρωθυπουργός Λ.Παπαδήμος, εν όψει μάλιστα των προτάσεων της Κομισιόν για το ευρωομόλογο που πρόκειται να δημοσιευτούν αύριο. Ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, επανέλαβε ότι οι αρχηγοί των τριών πολιτικών κομμάτων που  στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας πρέπει να παράσχουν έγγραφες δεσμεύσεις για  την εφαρμογή της πολιτικής που απορρέει από το δεύτερο πακέτο διάσωσης, ώστε να  ξεκινήσει η διαδικασία για την εκταμίευση της έκτης δόσης.  "Πιστεύω ότι οι ηγέτες των κομμάτων θα κάνουν το καθήκον τους," είπε ο Παπαδήμος.  "Πρέπει να γίνει πριν το τέλος του μήνα". Η δήλωση αυτή του κ. Παπαδήμου είχε ως αποδέκτη τον αρχηγό της Ν.Δ. κ. Α. Σαμαρά, ο οποίος έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην έγγραφη δεσμευτική επιστολή για την τήρηση του προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας.  

"Τα ευρωομόλογα ή ανάλογα εργαλεία θα μπορούσαν να προσφέρουν τα μέσα για  να ξεπεραστεί η κρίση", δήλωσε, επίσης, ο κ. Παπαδήμος.


Ο κ.Παπαδήμος στη συνέχεια θα μεταβεί στη Φρανκφούρτη, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι στις 6.00 μμ.

«Το Eurogroup θα πρέπει να είναι σε θέση να συμφωνήσει, στην επόμενη συνεδρίασή του, την εκταμίευση της έκτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα», είπε ο Πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, ο Πρόεδρος της ΕΕ επισήμανε πως έλαβε την πλήρη δέσμευση της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας, ότι θα εφαρμόσει το νέο πρόγραμμα.

Νωρίτερα, την ανάγκη της πολιτικής συναίνεσης στην Ελλάδα προκειμένου να υλοποιηθεί το δύσκολο έργο της κυβέρνησης, υπογράμμισαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και ο Λουκάς Παπαδήμος.

Τη δυνατότητα παρέμβασης στους εθνικούς προϋπολογισμούς ζητά η Κομισιόν


Η Κομισιόν θα προτείνει την Τετάρτη να της δοθεί η δυνατότητα να παρεμβαίνει στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών, ώστε να διασφαλίζει ότι δεν παραβιάζονται οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ, δήλωσε την Τρίτη ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.
Η Κομισιόν θα προτείνει επίσης οι προϋπολογισμοί να καταρτίζονται βάσει «ανεξάρτητων προβλέψεων» από «εθνικές επιτροπές», σημείωσε, χωρίς να διευκρινίζει ποιοι θα συμμετέχουν σε αυτές τις επιτροπές, ενώ είπε ότι η Επιτροπή «θα πρέπει να ελέγχει τα προσχέδια των προϋπολογισμών έως τις 15 Οκτωβρίου το αργότερο και, αν χρειαστεί, να γνωμοδοτεί».

«Αύριο η Κομισιόν θα παρουσιάσει δυο προτάσεις που θα ενισχύουν την σταθερότητα της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη», είπε.

«Η πρώτη πρόταση θα υποστηρίζει την κουλτούρα της εθνικής σταθερότητας, ζητώντας την ενσωμάτωση αριθμητικών δημοσιονομικών κανόνων στους προϋπολογισμούς, σε εναρμόνιση με τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης», προσέθεσε.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης προβλέπει μεσοπρόθεσμα σχεδόν ισοσκελισμένους ή πλεονασματικούς προϋπολογισμούς

Η Κομισιόν θα ζητήσει να ενσωματωθούν αυτοί οι κανόνες στο εθνικό δίκαιο κάθε χώρας-μέλους και κατά προτίμηση στο Σύνταγμα. Η Κομισιόν θα προτείνει επίσης οι προϋπολογισμοί να καταρτίζονται βάσει ανεξάρτητων προβλέψεων από εθνικές επιτροπές.

«Αλλά για τις χώρες της Ευρωζώνης, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι εθνικοί προϋπολογισμοί είναι σύμφωνοι με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, προτού αυτοί εφαρμόζονται», επισήμανε.

«Κατά συνέπεια, η Κομισιόν θα πρέπει να ελέγχει τα προσχέδια των προϋπολογισμών έως τις 15 Οκτωβρίου το αργότερο και, αν χρειαστεί, να γνωμοδοτεί», ανέφερε.

Ο κ. Ρεν είπε επίσης ότι τα «ομόλογα σταθερότητας» αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του πακέτου μέτρων για την σταθεροποίηση της εΕυρωζώνης.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απέστειλε προειδοποιητικές επιστολές σε πέντε χώρες-μέλη, στο Βέλγιο, την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Κύπρο και την Μάλτα, καθώς ενδέχεται να παραβούν τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ένωσης το 2012.

Γιούνκερ: Πρώτα οι υπογραφές, μετά η έκτη δόση


Την αισιοδοξία του για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 8 δισ. ευρώ εξέφρασε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με την ενυπόγραφη δέσμευση των πολιτικών αρχηγών εν όψει της νέας δανειακής σύμβασης να παραμένει προαπαιτούμενο.
Τελευταία τροποποίηση στις 20:19 - 22 Νοε 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.