ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λα Στάμπα: Το ΔΝΤ επεξεργάζεται πακέτο 600 δισ. ευρώ για την Ιταλία

17:17 - 27 Νοε 2011 | Ειδήσεις
Διαψεύδει το ΔΝΤ. "Δεν συζητάμε για χρηματοδότηση", τονίζει...
Σύμφωνα με την εφημερίδα του Τορίνο "Λα Στάμπα", το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ετοιμάζει σχέδιο διάσωσης της Ιταλίας.

Όπως υπογραμμίζει η ιταλική εφημερίδα "το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει, αν η κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται, μπορεί να φτάσει τα εξακόσια δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να δοθεί, στην κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, περιθώριο δώδεκα με δεκαοκτώ
μηνών, για να εγκρίνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, χωρίς το συνεχές βάρος του δημόσιου χρέους".

Σύμφωνα με το σχέδιο, το δάνειο του ΔΝΤ θα παρέχει επιτόκια της τάξης του 4 με 5% στην Ιταλία, αρκετά πιο ελκυστικά δηλαδή από το κόστος χρηματοδότησης που η Ιταλία συναντά στις αγορές.

Λόγω του μεγέθους του δανείου εξυπακούεται ότι θα επιδιωχθεί η συνδρομή της ΕΚΤ. Εκτιμάται μάλιστα πως το Βερολίνο, θα έκανε ένα βήμα πίσω στην άρνηση ένα πιο ενεργό ρόλο της ΕΚΤ στην κρίση χρέους, εφόσον οι πόροι διατεθούν υπό τη στενή εποπτεία του ΔΝΤ.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε αρνηθεί πακέτο οικονομικής βοήθειας του ΔΝΤ, πέραν της "τεχνικής βοήθειας" που συμφωνήθηκε να παράσχει το Ταμείο.

Διαψεύδει το ΔΝΤ


Ωστόσο, νωρίς το πρωί της Δευτέρας, εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν συζητήσεις με τις ιταλικές αρχές για πρόγραμμα χρηματοδότησης της χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.


Στο ΔΝΤ και η Ισπανία;


Η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ισπανίας, η οποία αναμένεται να ορκιστεί και επισήμως στα μέσα Δεκεμβρίου εξετάζει να ζητήσει εξωτερική οικονομική βοήθεια, σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στη νέα κυβέρνηση.

Το PP υπό τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, "κληρονομεί" μία οικονομία που ακροβατεί με την ύφεση τη στιγμή που οι στόχοι για μείωση του υπέρογκου ελλείμματος της χώρας το 2012 μεγαλώνει την πίεση που δημιουργεί το υψηλό κόστος δανεισμού λόγω των έντονων κλυδωνισμών που σημειώνονται στην Ευρωζώνη.


Σημειώνεται ότι το 2012 η Ισπανία θα πρέπει να πληρώσει περίπου 120 δισ. ευρώ από ωριμάνσεις ομολόγων, ενώ μαζί με τη χρηματοδότηση του ελλείμματος ο "λογαριασμός" ανεβαίνει στα 200 δισ. ευρώ

Το ΔΝΤ πρόσφατα ανακοίνωσε ότι δημιουργεί νέες και ευέλικτες γραμμές χρηματοδότησης προκειμένου να "σπάσει" τις αλυσίδες της μετάδοσης της κρίσης χρέους και να επανέλθει η ομαλοποίηση στις αγορές, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιες χώρες θα προσφερθούν οι νέες γραμμές χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι νέες γραμμές ρευστότητας δίνουν στις χώρες την ευκαιρία για πρόσβαση στη χρηματοδότηση για διάστημα 6 μηνών, με στόχο την κάλυψη βραχυπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών. Η γραμμή χρηματοδότησης ενδεχομένως να φτάσει και το 500% της αναλογίας της χώρας - μέλους του ΔΝΤ, όπερ σημαίνει ότι οι χώρες θα έχουν το δικαίωμα να δανείζονται ποσό έως και 500% μεγαλύτερο από αυτό που εισφέρουν ως μέλη του ταμείου.

Νέες επιθέσεις στα ευρωπαϊκά ομόλογα


Νέες επιθέσεις καταγράφηκαν στα ευρωπαικά ομόλογα στις συναλλαγές της Παρασκευής, με τις αποδόσεις των ιταλικών να κρατούν τα "ηνία", ενώ ιστορικά υψηλά προσεγγίζουν τα ισπανικά και τα βελγικά.

Οι ακριβές ιταλικές δημοπρασίες επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών για παρατεταμένη παγκόσμια ύφεση, ύστερα και από τις υποβαθμίσεις της Πορτογαλίας από τους οίκους Fitch και Dagong, καθώς και της Ουγγαρίας από τη Moodys, ενώ την ίδια στιγμή οι απειλές της S&P για επικείμενες υποβαθμίσεις των αξιολογήσεων των χωρών της Ευρωζώνης έχουν ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου. Παράπλευρες απώλειες και για το ευρώ, το οποίο διολισθαίνει έναντι του δολαρίου στο 1,32.

Αυτή την ώρα, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου αγγίζει το 7,33%, ενώ πριν την ιταλική δημοπρασία η απόδοση του 2ετούς ιταλικού ομολόγου είχε σπάσει κάθε ρεκόρ, φτάνοντας στο 7,72%.

Στο 6,69% η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου και στο 5,6% του 10ετούς βελγικού, το οποίο μόλις σήμερα μπήκε στο "χορό". Σε σταθερά επίπεδα, χωρίς καμία ουσιαστική μεταβολή διαπραγματεύεται η απόδοση του 10ετούς γαλλικού ομολόγου από το πρωί. Αυτή την ώρα κινείται στο 3,69%.

Στο μεταξύ, να σημειωθεί ότι, με "τσουχτερά" επιτόκια το ιταλικό Δημόσιο άντλησε σήμερα το ποσό των 10 δισ. ευρώ μέσω δημοπρασίας 6μηνων εντόκων και 2ετών ομολόγων.

Συγκεκριμένα, η μέση απόδοση για τα 6μηνα έντοκα γραμμάτια αναρριχήθηκε στο 6,504% από 3,535% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία του Οκτωβρίου.

Η μέση απόδοση για τα 2ετή έντοκα γραμμάτια με μηδενικό κουπόνι βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από την υιοθέτηση του ευρώ, διαμορφώθηκε στο 7,814% από 4,628% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία του Οκτωβρίου.
Τελευταία τροποποίηση στις 10:33 - 28 Νοε 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.