ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι σημαίνει για τις αγορές η παρέμβαση των μεγάλων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη

02:10 - 01 Δεκ 2011 | Ειδήσεις
Τρεις αναλυτές βλέπουν μόνο προσωρινή ανακούφιση στις αγορές
Για ακόμη μία φορά έδειξαν την όψη του μπαζούκα τους οι Κεντρικές Τράπεζες, ανακοινώνοντας χτες για ακόμη μία φορά μετά από ένα μήνα περίπου, τη συνδυασμένη τους δράση για να μειώσουν το κόστος των υφιστάμενων δολαριακών swap lines κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, ώστε το επιτόκιο να είναι ίσο με το US dollar Overnight Index Swap συν 50 μονάδες βάσης.

Η νέα τιμολόγηση θα εφαρμοστεί από τις 5 Δεκεμβρίου του 2011 και οι διακανονισμοί swap παίρνουν παράταση έως την 1η Φεβρουαρίου του 2013. Οι Κεντρικές Τράπεζες συμφώνησαν επίσης να δημιουργήσουν προσωρινές διμερείς swap lines ώστε να υπάρχει δυνατότητα διάθεσης όλων των νομισμάτων εάν χρειαστεί.

Οι αγορές υποδέχτηκαν με τον καλύτερο τρόπο αυτήν την απόφαση – όαση εν μέσω μεγάλων αμφισβητήσεων για την ικανότητα των πολιτικών, ενώ και το κόστος δανεισμού σε δολάρια των ευρωπαϊκών τραπεζών κατρακύλησε από τα υψηλά τριών ετών που είχε βρεθεί τις τελευταίες ημέρες.

Όμως οι αναλυτές διατηρούν τις επιφυλάξεις τους. «Είναι υποστηρικτικό, αλλά δεν αλλάζει τους όρους της κατάστασης», αναφέρει ο Michelle Girard της RBS Securities, προσθέτοντας ότι οι επιδράσεις είναι περισσότερο ψυχολογίας και λιγότερο αντιμετώπισης της κατάστασης.

Κάθε συντονισμένη κίνηση των Κεντρικών Τραπεζών είναι σαφώς θετική, αναφέρει ο Jens Sondergaard της Nomura International. «Αλλά είναι αποτελεσματικές οι ενέσεις ρευστότητας όταν το πραγματικό πρόβλημα της Ευρώπης είναι στις αγορές ομολόγων;», αναρωτιέται ο Sondergaard .

Η συντονισμένη κίνηση των Κεντρικών Τραπεζών είναι η επιβεβαίωση των ανησυχιών των αγορών ότι κάτι δεν πάει καλάστο σύστημα, ανέφερε ο Mohamed El-Erian, της Pacific Investment Management.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι αρκετοί οι αναλυτές που περιμένουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην τακτική συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας να κάνει περαιτέρω βήματα παροχής ρευστότητας για μεγαλύτερες διάρκειας και ίσως να παράσχει πιο γενναιόδωρες ρυθμίσεις για την αποδοχή τραπεζικών εγγυήσεων.
Τελευταία τροποποίηση στις 13:37 - 01 Δεκ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.