ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ING: Αν η Ευρώζώνη διαλυόταν...

16:06 - 02 Δεκ 2011 | Ειδήσεις
ING: Αν η Ευρώζώνη διαλυόταν...
...σκληρές υποτιμήσεις, έντονος αποπληθωρισμός για τις ισχυρές βιομηχανικά χώρες και παγκόσμια ύφεση οι συνέπειες. Η Ευρωζώνη θα άντεχε αποχώρηση της Ελλάδας, υποστηρίζει πάντως η ING.
Στο 1 προς 1 θα έπεφτε η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου στην περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρούσε από το ευρώ, καταγράφει σε σημερινό της σημείωμα η ING, η οποία υποστηρίζει πάντως ότι ακόμη και αν η Ελλάδα έφευγε, η Ευρωζώνη θα επιβίωνε με σοβαρές συνέπειες.

Σύμφωνα με την ING όμως μία πιθανή ολοκληρωτική διάλυση της Ευρωζώνης θα έβλαπτε την παραγωγή της περισσότερο από την κατάρρευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008.

Ιδιαίτερα ευάλωτες θα ήταν οι γειτονικές χώρες, καθώς και η Βρετανία και οι οικονομίες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Οι ΗΠΑ θα βίωναν τουλάχιστον μια ήπια ύφεση το 2012, λόγω ενός συνδυασμού χαμηλότερης παγκόσμιας ανάπτυξης και ισχυρής ανατίμησης του δολαρίου.

Σύμφωνα με τον global head of financial markets research της ING, Mark Cliffe, η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου θα μπορούσε να διαμορφωθεί κάτω του χαμηλού του 2001, στα 0,85 δολάρια, ενώ είναι πιθανή η υποτίμηση και των νέων ευρωπαϊκών νομισμάτων έναντι του νέου γερμανικού μάρκου.

Κατά τον ίδιο, τα νομίσματα της Αυστρίας, της Φινλανδίας, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας θα έχαναν μόλις το 7,5% της αξίας τους, ενώ τα φράγκα Βελγίου και Γαλλίας θα έχαναν 15%. Το Ιρλανδικό punt και η Ιταλική λίρα θα διαπραγματεύονταν 25% χαμηλότερα έναντι του γερμανικού μάρκου. Το Πορτογαλικό escudo και η Ισπανική peseta θα υποτιμώνταν κατά 50% και η Ελληνική δραχμή κατά 80%.
Τελευταία τροποποίηση στις 16:19 - 03 Δεκ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.