ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φωτιές έβαλε στην Ευρώπη η απειλή υποβάθμισης της απο την S&P

03:26 - 06 Δεκ 2011 | Ειδήσεις
Οι αντιδράσεις. Ορόσημο για το ευρώ η επερχόμενη Σύνοδος. Το σχέδιο του γαλλογερμανικού άξονα.

Νέες φωτιές έβαλε λίγο πριν τα μεσάνυχτα ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's.Μπορεί το "καμπανάκι" του οίκου να απειλούσε την πιστοληπτική αξιολόγηση 15 οικονομιών της Ευρωζώνης, θέτοντας παράλληλα για πρώτη φορά υπό αμφισβήτηση το αξιόχρεο της ίδιας της ηγέτιδας δύναμης της Ευρωζώνης Γερμανίας, αλλά το πραγματικό μήνυμα εστάλη προς τους δύο ηγέτες του γαλλογερμανικού άξονα και το σχέδιο "λιτότητας" που παρουσίασαν για την διάσωση του ευρώ.

Γερμανοί και Γάλλοι είπαν χθες συντεταγμένα "όχι" στην έκδοση ευρωομολόγων ως απάντηση στην κρίση χρέους, οδηγούμενοι έτσι σε ένα νέο χάσμα με το κέντρο των Βρυξελλών που καθιστά ακόμη πιο κρίσιμη της Σύνοδο Κορυφής που απέχει πλέον μόλις τρεις ημέρες. Επίσης απέκλεισαν εκ νέου την αλλαγή ρόλου εκ μέρους της ΕΚΤ, αλλά απέδωσαν ενισχυμένο στο ΔΝΤ, το οποίο όπως ανέφεραν χθες γερμανικά δημοσιεύματα θα συγκεντρώσει από τις κεντρικές τράπεζες κονδύλια άνω των 100 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή χαρακτήρισαν το ελληνικό κούρεμα "εξαίρεση", τονίζοντας πως δεν προτίθενται να πληρώσουν τα χρέη άλλων χωρών χωρίς να ελέγχουν πως αυτά δημιουργούνται.

Αναλυτικά, Μέρκελ και Σαρκοζί υπογράμμισαν για ακόμη μία φορά την πρόθεση του άξονα για διαρθρωτικές αλλαγές με αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ. Οι δύο ηγέτες θα αποστείλουν άλλωστε αύριο επιστολή με συγκεκριμένες προτάσεις στον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι ενώ συμφώνησαν να καταβληθεί προσπάθεια ώστε η νέα Συνθήκη να τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατό, πιθανότατα τον προσεχή Μάρτιο.

Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε για τη θεσμοθέτηση κανόνων για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς στην Ευρωζώνη, στους οποίους τον τελευταίο λόγο αναμένεται να έχει η Κομισιόν. Παράλληλα, τα «αμαρτωλά» κράτη περιμένει σύμφωνα με τα λεγόμενα του Νικολά Σαρκοζί αυτόματη επιβολή κυρώσεων, οι οποίες σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γάλλου προέδρου θα μπορούσαν να αφορούν την επιβολή οικονομικής επιτροπείας σε όποια μέλη δεν επιτυγχάνουν την τήρηση του δημοσιονομικού τους ελλείμματος εντός του ορίου του 3%.

Επιπλέον, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ.Σαρκοζί, οι αποφάσεις στην Ε.Ε. δε θα λαμβάνονται πλέον σύμφωνα με την αρχή της ομοφωνίας, αλλά βάσει πλειοψηφίας, γεγονός κεφαλαιώδους σημασίας στη διαδικασία λήψης των ευρωπαϊκών αποφάσεων.

Από την πλευρά της η κυρία Μέρκελ είπε ότι η Σύνοδος της Πέμπτης θα πρέπει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία στην ευρωζώνη. Η ίδια είπε ότι θα ήταν πιο λογική μια αλλαγή των συνθηκών για τα 27 κράτη της Ε.Ε., αλλά αν χρειαστεί μπορεί να αφορούν μόνο τα 17 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Επίσης είπε ότι ο ESM θα πρέπει να καταστήσει ασφαλή την επένδυση στο κρατικό χρέος της ευρωζώνης.

Οι αντιδράσεις

Γαλλία - Γερμανία

"Δηλώνοντας τη μεταξύ τους αλληλεγγύη, Γαλλία και Γερμανία επισημαίνουν σε κοινό τους ανακοινωθέν ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυαντόν, προκειμένου να διασφαλίσουν τη σταθερότητα της Ευρωζώνης, ύστερα από την προειδοποίηση της S&P σε 15 χώρες της περιφέρειας για μελλοντική πιθανή υποβάθμιση.

Όπως αναφέρουν στο κοινό τους ανακοινωθέν, "θα λάβουν υπόψη τους τις απειλές του οίκου".

"Η Γαλλία και η Γερμανία επαναβεβαιώνουν ότι οι προτάσεις που έκαναν από κοινού θα ενισχύσουν τη διακυβέρνηση στην Ευρωζώνη για να τονωθεί η σταθερότητα, η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη", τονίζεται στο ανακοινωθέν.

Σαρκοζί

"Η κατάσταση είναι σοβαρή. Η Γαλλία χρειάζεται ενότητα", φέρεται να δήλωσε στα κομματικά στελέχη ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, μετά την προειδοποίηση της Standard & Poor's, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις εν λόγω συζητήσεις, τις οποίες επικαλούνται τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Μέρκελ

"Δική του ευθύνη είναι το τι πράττει ένας οίκος", δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, κυρία Άνγκελα Μέρκελ, αναφορικά με την προειδοποίηση της S&P. Σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πάρουν αποφάσεις στη σύνοδο Κορυφής ώστε να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη. "Είναι μια μακρά διαδικασία", τόνισε η ίδια.

Γιούνκερ

"Παράλογη υπερβολή και άδικη" χαρακτήρισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την προειδοποίηση της Standard & Poor's για το ενδεχόμενο υποβάθμισης των μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών με αξιολόγηση τριπλού "Α".

¨"Δεν έχω αναστατωθεί από αυτό, αλλά έχω εκπλαγεί¨, δήλωσε ο κ. Γιούνκερ στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk και επεσήμανε ότι η κίνηση της S&P έγινε μετά τις "σημαντικές προσπάθειες των τελευταίων ημερών για να ξεπεράσουμε την κρίση, όπως τα προγράμματα σε Ιταλία και Ιρλανδία".

Αναφερόμενος στη χθεσινή συμφωνία Merkel – Sarkozy, ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε ότι πρόκειται για ένα σχέδιο πολύ ευαίσθητο "που αντικατοπτρίζει αυτό που πολλοί θέλουν". "Θα πρέπει να στοχεύσουμε σε αλλαγή συνθήκης για όλη την ΕΕ και όχι μόνο για την ευρωζώνη", πρόσθεσε.

S&P: "Ευκαιρία να αλλάξουν τα πράγματα η Σύνοδος Κορυφής"

Η προειδοποίηση της Standard & Poor's για πιθανή μαζική υποβάθμιση κρατών μελών της ευρωζώνης οφείλεται στους αυξανόμενους συστημικούς κινδύνους και το γεγονός ότι η κρίση μοιάζει να πλησιάζει στην καρδιά της Ευρώπης, είπε ο επικεφαλής του οίκου αξιολόγησης για Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική την Τρίτη.

"Επί του παρόντος, αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση όπου η κρίση έχει εξελιχθεί από μια απλή κρίση χρηματοδότησης του κράτους σε μια κρίση όπου το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται συστημικά αποδυναμωμένο και η αποτυχία να τεθούν τα πράγματα υπό έλεγχο έχει αυξήσει τις πιθανότητες επιβράδυνσης της πραγματικής οικονομίας", είπε ο Moritz Kraemer στη γερμανική τηλεόραση ARD.

"Η σύνοδος κορυφής στα τέλη της εβδομάδας είναι μια καλή ευκαιρία να αλλάξουν τα πράγματα", πρόσθεσε.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:07 - 06 Δεκ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.