ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπαρόζο: "Ή τηρείτε τις υποχρεώσεις σας ή βγαίνετε από το ευρώ"

11:50 - 06 Δεκ 2011 | Ειδήσεις
Εάν η Αθήνα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα πρέπει να σκεφθούμε το ενδεχόμενο μίας Ευρωζώνης χωρίς την Ελλάδα, είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο στην Die Welt. Στροφή 180 μοιρών στις διαφωνίες Βρυξελλών με το Βερολίνο.
Συγκεκριμένα στην ερώτηση αν θα μπορούσε να σκεφτεί τη ζώνη του ευρώ χωρίς την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Κομισιόν αποκρίθηκε ότι "αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε είναι αδιανόητο. Εάν όχι όμως, θα πρέπει να το σκεφτούμε" και προσέθεσε πως αυτό θα ήταν το χειρότερο σήμα για τις αγορές, το να χάνει δηλαδή η Ευρωζώνη ένα από τα κράτη-μέλη της.

Ο κ. Μπαρόζο επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι μία μοναδική περίπτωση και τόνισε ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί σε άλλη χώρα το «κούρεμα» του χρέους, θέμα που, όπως είπε, μαζί με την απλοποίηση των διαδικασιών με τις οποίες μία χώρα θα μπορεί να λάβει βοήθεια από τον μόνιμο μηχανισμό ευρω-στήριξης (ESM), θα είναι τα κυριότερα της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στα τέλη της εβδομάδας.

Μία ενισχυμένη πλειοψηφία, παρά όλα τα κράτη-μέλη, θα πρέπει να αποφασίζει αν μία χώρα θα πρέπει να λάβει βοήθεια από τον ESM, είπε.

«Η απόφαση αν μια χώρα θα λάβει βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ESM δεν θα έπρεπε πια να προαπαιτεί ομοφωνία μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωζώνης», ανέφερε.

«Η Κομισιόν είχε πει εδώ και καιρό ότι αυτό είναι παράλογο. Θα έπρεπε να αρκεί η ενισχυμένη πλειοψηφία. Επίσης οι επενδυτές θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, όπως αυτή συμφωνήθηκε για την Ελλάδα, θα ισχύσει μόνο για την Ελλάδα» σημείωσε.

«Η Σύνοδος Κορυφής έχει ξεχωριστή σημασία. Μπορεί να είναι σημείο καμπής και να συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια δημοσιονομική συμφωνία, που θα εγγυάται περισσότερη σταθερότητα, ανάπτυξη, πειθαρχία, ευθύνη, σύγκλιση, αλληλεγγύη και έλεγχο», υπογράμμισε.

Αλλαγή στάσης για τα ευρωομόλογα


Αξιοσημείωτη είναι η «στροφή» του προέδρου της Κομισιόν στο θέμα της έκδοσης κοινών ευρωομολόγων, κάτι που απέκλεισαν κατηγορηματικά την Δευτέρα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

«Το κοινό κρατικό χρέος απαιτεί ένα πολύ υψηλότερο επίπεδο ολοκλήρωσης και πειθαρχίας εντός της Ευρωζώνης, την οποία δεν έχουμε φτάσει προς το παρόν», σημειώνει.

Επίσης, κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να κάνει ότι είναι δυνατό για να διασφαλισθεί η σταθερότητα στην Ευρωζώνη, ενώ εκτίμησε ότι οι αλλαγές στη Συνθήκη της ΕΕ μπορούν να προχωρήσουν γρήγορα, καλωσορίζοντας τις γαλλογερμανικές προτάσεις.

«Τέσσερις με πέντε μήνες είναι ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα κατά τη γνώμη μου, εξαρτάται από τον τύπο των αλλαγών στη Συνθήκη», σημείωσε.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε και για το ενδεχόμενο οι «27» να μην επικυρώσουν την αναθεώρηση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών και κατά συνέπεια Γερμανία και Γαλλία να προχωρήσουν σε ειδική συμφωνία εντός Ευρωζώνης:

«Θα προτιμούσα σε κάθε περίπτωση την αλλαγή των Συνθηκών αντί των διακρατικών ειδικών συμφωνιών. Μια νέα δομή θα δημιουργούσε νέα πολιτικά, θεσμικά και νομικά προβλήματα. Ενδέχεται να αποδυναμώσει ή ακόμα και να διχάσει την ΕΕ».
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.