ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βαν Ρομπάι: Το PSI μας τελείωσε

08:38 - 09 Δεκ 2011 | Ειδήσεις
Κατά περίπτωση θα αποφασίζεται το PSI.
. Οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το αίτημα για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI) σε μελλοντικά πακέτα στήριξης, αποδεχόμενοι ότι αυτό θα πρέπει να αποφασίζεται «κατά περίπτωση» και πάντα σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ.

Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, νωρίς την Παρασκευή μετά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής.

«Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στις επιχειρήσεις διάσωσης των κρατών-μελών, αποφασίσαμε μια μεγάλη αλλαγή. Από τώρα και στο εξής θα ακολουθούμε απόλυτα το δόγμα και τις αρχές του ΔΝΤ. Για να το πούμε ορθά-κοφτά, αναθεωρούμε την πρώτη άποψή μας για το PSI, το οποίο είχε πολύ αρνητικές επιπτώσεις στις αγορές ομολόγων», είπε χαρακτηριστικά ο βαν Ρομπάι.

Οπως εκτιμά το Bloomberg, η εξέλιξη αποτελεί μια ήττα της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, η οποία επέμενε πεισματικά να συμμετέχουν και οι ιδιώτες πιστωτές και επενδυτές (κυρίως πρόκειται για τις τράπεζες) στο κόστος που συνεπάγονται οι αναδιαρθρώσεις χρεών.

Σύμμαχό της στην απαίτηση αυτή, η Μέρκελ είχε μόνο την Ολλανδία. Η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία πρωτοστάτησαν στην ομάδα των αντιτιθεμένων στο PSI.
Τελευταία τροποποίηση στις 14:07 - 09 Δεκ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.