ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναστάτωση στις διεθνείς αγορές - Κάτω από το 1,30 ευρώ

18:39 - 14 Δεκ 2011 | Ειδήσεις
Προς έκτακτη Σύνοδο Κορυφής το Γενάρη. Ακριβότερα από ποτέ δανείστηκε η Ιταλία. Ανήσυχοι οι οικονομολόγοι για την ύφεση στην Ευρωζώνη.
Πτώση καταγράφουν με το άνοιγμα της συνεδρίασης στη Wall Street οι αμερικάνικοι δείκτης, στον απόηχο της αναστάτωσης που προκαλεί για άλλη μία φορά η ευρωπαϊκή κρίση χρέους, καθώς τα πορίσματα της Συνόδου αποδεικνύονται πριν έστω περάσει μία εβδομάδα ανεπαρκή. Το ευρώ μάλιστα υποχωρεί σήμερα σε χαμηλό 11 μηνών με την ισοτιμία με το δολάριο να διαμορφώνεται κάτω από το "ψυχολογικό όριο" του 1,30, ενώ ενδεικτικό της ανισορροπίας που υφίσταται στην αγορά κρατικών ομολόγων στην Ευρώπη είναι ότι η Ιταλία σήμερα δανείστηκε τσουχτερότερα από ποτέ μέσω πενταετών ομολόγων, ενώ από την άλλη η Γερμανία πλήρωσε επιτόκιο μόλις 0,25% για να δανειστεί μέσω διετών ομολόγων.

Ο Dow υποχωρεί κατά 0,18% στις 11.935 μονάδες, ο Nasdaq σημειώνει πτώση 0,43% στις 2.568 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,12% στις 1.224 μονάδες.

Μεγαλύτερη πτώση από την άλλη καταγράφουν οι ευρωαγορές, καθώς οι επενδυτές βλέπουν για άλλη μία φορά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής να ξεπερνιούνται από τις εξελίξεις, συνεπικουρούμενης και της γερμανικής αδιαλλαξίας στο ζήτημα του ESM, ενω΄ψίθυροι ήδη κάνουν το γύρο της Ευρώπης για νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής μέσα στο Γενάρη. Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, Γερμανία και Γαλλία θέλουν να συγκαλέσουν μια νέα  σύνοδο κορυφής τον Ιανουάριο, η οποία θα επικεντρωθεί στα θέματα της ανάπτυξης, της  ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης.

Ο FTSE σημειώνει απώλειες 1,23% στις 5.423 μονάδες, ο CAC χάνει 1,94% στις 3.019 μονάδες, ενώ ο DAX καταγράφει απώλειες ύψους 1,3% στις 5.699 μονάδες.

Ιταλία: Άντλησε 3 δισ. από πενταετή με την πιο τσουχτερή απόδοση από καταβολής ευρώ


Στο ιστορικό υψηλό του 6,47% ανήλθε η απόδοση στη σημερινή δημοπρασία πενταετών ιταλικών ομολόγων, από την οποία το ιταλικό Δημόσιο άντλησε 3 δισ. ευρώ. Η Ιταλία έχει περιορίσει το ύψος των κεφαλαίων που δανείζεται στις δημοπρασίες ομολόγων ως αποτέλεσμα των πιέσεων των αγορών, αλλά θα πρέπει να ενισχύσει τις εκδόσεις προκειμένου να επιτύχει τους χρηματοδοτικούς στόχους των 440 δισ. ευρώ μέσα στο επόμενο έτος.

Unicredit: Η ρευστότητα της ΕΚΤ να μη διοχετευτεί σε κρατικά ομόλογα


Oι τράπεζες δεν πρέπει να διοχετεύσουν την έκτακτη ρευστότητα που τους παρέχει η ΕΚΤ για να αγοράσουν κρατικά ομόλογα, δήλωσε την Τετάρτη ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας Unicredit.

Tα σχόλια του Federico Ghizzoni κινούνται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από αυτά του Γάλλου προέδρου Nicolas Sarkozy, o οποίος δήλωσε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα ότι τα μέτρα ενίσχυσης ρευστότητας που έλαβε η ΕΚΤ θα επιτρέψουν στις εμπορικές τράπεζες του ευρωπαϊκού Νότου να αγοράσουν ομόλογα των κυβερνήσεών τους.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα χορηγεί τριετή δάνεια στις εμπορικές τράπεζες και ότι χαλαρώνει τις κανόνες της για τις εξασφαλίσεις που απαιτεί για να τους παράσχει ρευστότητα.

"Δεν θα ήταν λογικό... τη στιγμή αυτή το κοινό συμφέρον είναι να επικεντρωθούμε στην πραγματική οικονομία. Όλα τα άλλα είναι περιττά", είπε ο Ghizzoni σε δημοσιογράφους στο περιθώριο τραπεζικού συνεδρίου.

Η Unicredit, που κατέχει ιταλικά ομόλογα αξίας περίπου 40 δις ευρώ, χρειάζεται 7,97 δις ευρώ για να αναπληρώσει τα κεφάλαιά της έτσι ώστε να πληροί τα νέα κριτήρια κεφαλαιακής επάρκειας. Η τράπεζα έχει ήδη ανακοινώσει σχέδια για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 7,5 δις ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2012 και περικοπή 6.150 θέσεων εργασίας.

Ευρωζώνη: Απουσία ανάπτυξης βλέπουν για το επόμενο έτος οι οικονομολόγοι



Στο απόλυτο 0 βλέπουν τις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης οι οικονομολόγοι του Reuters, περικόπτοντας τις εκτιμήσεις τους κατά μισή μονάδα, στην πρώτη δημοσκόπηση μετά τη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας.
Οι ίδιοι βλέπουν ότι η ΕΚΤ θα κάνει από την πλευρά της αυτό που μπορεί κατεβάζοντας τα επιτόκια στο 0,75% στο επόμενο έτος, αλλά δεν είναι αισιόδοξοι ως προς το ότι αυτό θα βοηθήσει στην ανάσχεση της υφεσιακής τροχιάς.

Μάλιστα ο αριθμός των οικονομολόγων που βλέπουν ύφεση στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους έχει υπερδιπλασιαστεί από τους 14 στους 29 στους 50.
Τελευταία τροποποίηση στις 19:41 - 14 Δεκ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.