ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Chevron για μόλυνση στον Αμαζόνιο, καμπάνα 18 δισ. δολ

14:24 - 04 Ιαν 2012 | Ειδήσεις
Εφετείο του Ισημερινού επικύρωσε σήμερα απόφαση βάσει της οποίας η Chevron Corp υποχρεούται να καταβάλει 18 δισ. δολάρια σε πρόστιμα σε όσους την κατηγορούν για την μόλυνση της ζούγκλας του Αμαζονίου και βλάβες στην υγεία τους.
Δικαστήριο είχε κρίνει ότι η Chevron οφείλει να καταβάλει 8,6 δισ. δολάρια για περιβαλλοντικές ζημιές τον περασμένο Φεβρουάριο. Το ποσό υπερδιπλασιάστηκε στα 18 δισ. δολάρια διότι η εταιρία δεν ζήτησε δημόσια συγγνώμη, όπως προέβλεπε η απόφαση.

Οι προσφεύγοντες είχαν κατηγορήσει την Texaco, η οποία εξαγοράστηκε από τη Chevron το 2001, ότι έριχνε απόβλητα σε περιοχές που δεν προβλεπόταν ανεξέλεγκτα μολύνοντας δάση, προκαλώντας ασθένειες και θανάτους ιθαγενών. Άσκησαν έφεση στην πρωτόδικη απόφαση ζητώντας υψηλότερη αποζημίωση, με το επιχείρημα ότι η διαδικασία απορρύπανσης θα στοιχίσει περισσότερο.

Στην ανακοίνωσή της η εταιρία ανέφερε ότι έχει προσφύγει σε δικαστήριο στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ εναντίον των εκπροσώπων των εναγόντων, κατηγορώντας τους για απάτη. Η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρία των ΗΠΑ ενδέχεται να ζητήσει την παρέμβαση και του ανώτατου δικαστηρίου του Ισημερινού στην υπόθεση, που θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην υπόθεση, η οποία διαρκεί 18 χρόνια.

Οι εξελίξεις στην υπόθεση παρακολουθούνται στενά από την πετρελαϊκή βιομηχανία, καθώς θα αποτελέσει νομικό προηγούμενο που θα μπορούσε να επηρεάσει την πορεία άλλων δικών σε βάρος επιχειρήσεων του κλάδου σε χώρες όπου επιχειρούν.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.